POČEO JUBILARNI MESS

Internacionalni teatarski festival MESS, 55. po redu, otvoren2. oktobra je predstavom “Zabranjena zona“ svetski poznatog Šaubine teatra iz Berlina.

Na programu Festivala, do 11. oktobra, biće izvedene 22 predstave iz 13 država. Ceremonija otvaranja uradjena je kao specijalni program kojim je odata počast svim ljudima koji su, svako na svoj način, vodili borbu za očuvanje civilizacijskih tekovina, od nedavno srušenog sirijskog hrama Palmira do Sarajeva u nedavnoj prošlosti.

Direktor MESS-a Dino Mustafić istakao je da jubilarno izdanje tog festivala danas, kada se u svetu razara kulturno-istorijsko nasleđe, želi da upozori da je civilizacija u krizi, a u takvim uslovima pozorište je upravo medij koji treba da se angažuje. 55. MESS ugostiće oko 400 umetnika, a u skladu sa sloganom “Prvi put”, svi autori premijerno se pojavljuju pred festivalskom publikom.

Od velikih svetskih produkcija, u posebnom fokusu su predstave koje na jedinstven način seciraju intimu i politiku. Uz Šaubin teatar, u saradnji sa Gete institutom i nemačkom ambasadom, učestvuje i nemački Teatar “Maksim Gorki”, koji je gostovao i na nedavnom 49. BITEF-u predstavom “Common Ground” izraelske rediteljke Jael Ronen (Yael Ronin). MESS će ugostiti i parisku trupu Les Chiens de Navarre iz Pariza, zvezde ovogodišnjeg Avinjona, te meksičku kompaniju Vaca 35 i mađarsku trupu jednog od najuzbudljivijih evropskih reditelja Béle Pintéra.

Osim velikih svetskih produkcija, u posebnom fokusu MESS-a su i perspektivni mladi autori, pa će u jubilarnom izdanju predstaviti novu generaciju umetnika i umetnica iz regiona. Prema rečima umetničke direktorke MESS-a Selme Spahić, reč je o veoma kvalitetnim predstavama, a svi mladi autori i autorke već sada su priznati umetnici. “Ove godine nam dolazi potpuno nova generacija koja počinje da dominira ne samo regionom, nego i Evropom. Iza njih su brojni evropski festivali, ali je podjednako važno da, iako su prisutni na evropskoj sceni, vrlo aktivno deluju i usredinama iz kojih dolaze, te menjaju teatarsku sliku Pule, Podgorice ili Sarajeva”, navela je Selma Spahić.

 

Publika će imati priliku da pogleda komad “(Pret)poslednja panda”, u režiji Saše Božića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, nastao prema tekstu Dine Pešuta koji je dobio nagradu za najbolji tekst u Hrvatskoj 2014. Iz Crne Gore dolazi posebna estetika reditelja Mirka Radonjića u predstavi “Povratak”, dok će se iz Hrvatske predstaviti koreograf Matija Ferlin sa dve predstave – “Sad sam lucky” i “Mi smo kraljevi a ne ljudi”, koja je na 49. BITEF-u osvojila novoustanovljenu specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov”.

Deo programa MESS-a posvećen je i savremenom plesu, pa osim Ferlinove nove predstave, publika ima priliku da vidi i tri predstave iz Italije, Mozambika i Hrvatske.

Organizatori MESS-a posebno su ponosni na prvu veliku regionalnu koprodukciju sa teatrom Ulysses sa Briona – predstavu “Antigona – 2000 godina kasnije” Lenke Udovički, koja će biti izvedena u završnici 11. oktobra u Stolariji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Akcenat domaćeg dela programa je na diplomskoj predstavi “Tramvaj zvani žudnja” Dine Mušanović, prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolju mladu glumicu MESS-a, koja će biti igrana 9. oktobra na Akademiji scenskih umetnosti.

Iz produkcije SARTR-a na MESS-u učestvuju predstave “Životinjska farma”, u režiji Dine Mustafića i “Brašno u venama”, u režiji Borisa Liješevića.

Tradicionalno, MESS nudi i program za decu (Children MESS) sa fokusom na lutkarske predstave, kao i OFF program koji obuhvata dve predstave – komad “Glumac je glumac je glumac” Zijaha Sokolovića, koji će predstaviti i svoju knjigu, te komad “Susret” Primoža Beblera iz Slovenije o odnosu oca i sina i nespremnošću da saslušaju jedan drugoga. Predstava će biti igrana u čast Beblera koji je preminuo 2013. godine, a svojevremeno je bio programski selektor MESS-a.

U okviru OFF MESS-a, biće održana i promocija knjige Mladena Bićanića “Trag u vremenu”, te priručnika za vrtiće “Kako upoznati decu sa pozorištem i pozorište sa decom?”, a kao i prethodnih godina, biće organizovane i radionice Future MESS IYMA.


Објављено

у

од

Ознаке: