POČELI ZORANOVI DANI

Dvadeset i četvrti po redu Dani “Zorana Radmilovića”, održavaju se od 24. oktobra do 3. novembra u Pozorištu Timočke krajine u Zaječaru.

Tokom festival biće izvedeno deset predstava u selekciji Saše Latinovića.

Manifestaciju je otvario ansambl domaćina – premijerom predstave „Skupljači perja“. Dramatizaciju scenarija Aleksandra Saše Petrovića režirao je Darko Štetin. Muziku potpisuju Vladan Cerović, koji je i koautor dramatizacije i Dušan Vasić, scenograf je Mirko Stokić, koreograf Petar Pjer Rajković, a kostimograf – Gorica Ilić. Igraju: Miloš Đuričić, Marina Lazarević, Milutin Vešković, Predrag Grbić, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Dragana Jovanović, Selena Ristić Vitomirović, Dragana Mladenović Veljković, Sanja Nedeljković, te statisti i plesači.

Potom je gostovalo Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke sa dramom Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina. Narodno pozorište iz Beograda učestvuje sa još jednim komadom Popovića – „Bela kafa“ u režiji Milana Neškovića, dok će Šabačko pozorište prikazati „Kainov ožiljak“ po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića. U konkurenciji su i Kraljevačko pozorište – „Kokoška“ Nikolaja Koljade u režiji Radoslava Milenkovića, Malo pozorište “Duško Radović“ – „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca u režiji Jovice Pavića, Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca – „Prevaranti u suknji“ Kena Ludviga u režiji Milana Jovanovića. Iz Hrvatske dolazi koprodukcija Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca sa predstavom „Nećeš razbojniče“ Zoltana Egrešija u režiji Dražena Ferenčine. Atelje 212 izvešće predstavu „Strujosek“ Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Švabića, a Beogradsko dramsko pozorište komediju „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj. Poslednje večeri, u čast nagrađenih, zaječarski teatar izvešće „Malog princa“, dramatizaciju teksta Antoana de Sent Egziperija u režiji Saše Latinovića.

Na festivalu će biti dodeljena nagrade „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca i „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet, kao i nagrada publike za nabolju predstavu. Kao i ranijih godina, svake večeri biće dodeljivan „Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi od te večeri. Predsednik stručnog žirija koji dodeljuje glumačke nagrade biće glumac Tihomir Arsić, a članovi pozorišni kritičar Željko Jovanović i profesor Univerziteta „Džon Nezbit“ katedre za kulturu i medije Nada Torlak. O nagradi za vizuelni identitet odlučivaće žiri u sastavu: Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar, Nina Pogarčić, istoričar umetnosti i Mirko Stokić, scenograf.


Објављено

у

од

Ознаке: