POBEDNICI ZLATNE ISKRE

Najbolja predstava 18. Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ je „Odisej – san o povratku“, u izvođenju Dečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Odluke o laureatima doneo je žiri koji su činili David Burman, reditelj iz Rusije, Stefanka Kjuvlieva, scenograf iz Bugarske i Milomir Rakić, glumac Pozorišta za decu u Kragujevcu, pošto su od 10. do 13. maja odgledali devet predstava u konkurenciji za nagrade.

Gostovala su pozorišta iz Podgorice, Ljubljane, Rijeke, Banja Luke, Subotice, Bugarske, Mađarske, Rusije i Kine.

Predstava „Odisej“ banjalučkog Pozorišta bez reči, muzikom i vizuelnim efektima, dočarava jedan od najlepših grčkih mitova. Predstava je s pravom osvojila festivalski gran pri, Biserka Kolevska nagradu na režiju, a Svila Veličkova nagradu za scenografiju i dizajn lutaka.

Druga nagrada za predstavu pripala je Šangajskom lutkarskom pozorištu za predstavu „Mulan“, a treća Lutkarskom pozorištu iz Ljubljane za predstavu „Patka, smrt i lala“.

Nagradu za originalnu muziku dobio je Mitja Vrhovnik Smekar („Patka, smrt i lala” Lutkovnog gledališta Ljubljana, Slovenija).

Jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada otišla je u Dečije pozorište u Subotici. Pripala je mladoj glumici Jasmini Praliji. Glumačka priznanja dobili su i: Nedelina Roselinova („Lafontelove basne“ Državnog lutkarskog pozorišta Burgas), ansambl predstave „Mulan“ Šangajskog lutkarskog pozorišta (Kina), Judit Kovač i Ištvan Kemenji („Hups – Hups“ Budimpeštanskog lutkarskog pozorišta, Mađarska), Sejfo Seferović („Bajka o ribaru i ribici“ Gradskog pozorišta“ Podgorica, Crna Gora).

Specijalna nagrada za dugogodišnju saradnju pripala je pozorištu iz Šangaja, a za širenje misije Festivala nagrađen je Mali lutkarski teatar iz Moskve.


Објављено

у

од

Ознаке: