PLATON KAO INSPIRACIJA

Premijera pozorišno-plesnog performansa „Gozba“ u režiji Ane Grigorović održaće se 14. maja u Bitef teatru.

Rađena po motivima Platonove „Gozbe“ i motivima Konku rs a za Savremeno stvaralaštvo Minista rs tva kulture i informisanja Republike Srbije, predstava kroz plesne i dramske elemente prikazuje diskutabilan položaj kulturnih radnika i odnosa države prema njihovom radu.

Izvedbeni tekst dramaturškinje Vanje Nikolić tumače koreograf i igrač Dušan Murić, igračica Tamara Pjević, glumac i igrač Luka Mihovilović, kao i sama rediteljka Ana Grigorović.

„Ovo je predstava i projekat – i ništa od toga,“ kaže Ana Grigorović. „Zapravo, “Gozba” je pokušaj da se kreira nešto bez ičega, da se radi čak i kada ne postoje uslovi za to. Ovo je projekat Ministarstva kulture i informisanja koji je dobio nedovoljno sredstava da bi bio ono što jeste – predstava. Zato je postao nemogućnost stvaranja predstave. Glumac, igračica, koreograf i rediteljka preispituju koji su elementi potrebni da bi predstava bila predstava i bez čega se sve u pozorištu može. Dekonstrukcijom procesa na sceni problematizuje se pozicija slobodnih umetnika u Srbiji i model projektnog finansiranja koji često, umesto da pruža slobodu, vodi u niz kompromisa, kako umetničkih, tako i ljudskih.“

 


Објављено

у

од

Ознаке: