PARA SVE MANJE, ALI ĆE PREDSTAVA BITI

Vojvođanska pozorišta u novoj sezoni 2014/2015. najavljuju:

Narodno pozorište Subotica

"Glorija", NP Subotica
„Glorija“, NP Subotica

Olivera Đorđević, direktorka Drame na srpskom jeziku NP Subotica ima utvrđen plan za celu sezonu: „Prva premijera u sezoni je 3. oktobra, biće to „Glorija” Ranka Marinkovića, režira Anđelka Nikolić. Sledeća premijera je 12. decembra, Čehovljev „Galeb”. Režira Filip Grinvald. Ulogu Nine na audiciji je dobila mlada Kristina Savkov. Treća premijera u sezoni je u martu, „Iza kulisa” Majkla Frejna. Režira Snežana Trišić. Četvrta premijera je u maju, za sada pod radnim nazivom „Bollywood”. Režira Ivan Leo Lemo, a tekst je u nastajanju i piše ga Maja Pelević.”

 

Narodno pozorište „Toša Jovanović” Zrenjanin

"Pobratim vetra" NP "Tosa Jovanovic" Zrenjanin
„Pobratim vetra“
NP „Tosa Jovanovic“ Zrenjanin

„Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Branislava Nušića, Dramska scena će 20. oktobra započeti rad na komadu „Vlast”, koji će režirati Dušan Petrović, a premijera se planira za početak decembra. U nastavku sezone (2015. godina) trebalo bi da se realizuje saradnja sa Anđelkom Nikolić, verovatno će se raditi neki savremeniji, domaći ili strani komad sa društveno-političkom tematikom, možda u brehtovskom maniru, u svakom slučaju provokativne intencije”, kaže Ivana Kukolj Solarov, direktorka ovog teatra. „Na tragu ovako tematski određene sezone, u pregovorima smo sa Peđom Štrpcem oko režije i pisanja novog autorskog teksta kome bi predložak bili „Frankenštajn” (Meri Šeli) i Konstantinovićeva „Filozofija palanke”. Mislim da se radi o priči koja bi trebalo kritički da prikaže moralne i estetičke nakaradnosti društva u kojem živimo i posledice koje one izazivaju u ličnosti (Frankenštajn). U planu su i manji projekti na Kamernoj sceni, ali za sad ne znamo ništa o tome konkretno, nekoliko tekstova i podela je u opticaju. Potvrdili smo saradnju sa Bitef teatrom oko zajedničkog projekta. U pitanju je koprodukcija, a radio bi se Gogoljev tekst „Kako su se zavadili Ivana Ivanovič i Ivan Nikiforovič” (četiri lica, iz našeg ansambla angažovan je Ivan Đorđević). Na Lutkarskoj sceni imaćemo dva velika projekta – ansambl predstavu, autorski projekat Jovana Carana „Pobratim vetra” koji je premijerno izveden 19. septembra. Nakon toga, za januar se planira lutkarska predstava „Zec, kornjača i kompanija” koju će režirati Dragoslav Todorović Šilja, koji je inače kod nas već radio četiri predstave („Car bumbar”, „Kapetan Džon Piplfoks”, „Korak po korak”, „Veliki dobroćudni džin”)”.

 

Narodno pozorište Kikinda

"Kauboji" NP Kikinda
„Kauboji“
NP Kikinda

„NP Kikinda sezonu otvara predstavom „Kauboji” koju, po tekstu Saše Anočića – gosta iz Hrvatske, režira Kokan Mladenović. Premijera je predviđena za 25. oktobar. Uz kikindske glumce u ovoj predstavi videćemo i Eminu Elor, gošću iz Ujvideki sihnaza”, kaže Brane Marijanović, direktor ovog teatra i dodaje: „Nadam se da ćemo repertoar obogatiti komedijom, koja u ovom trenutku za osnovu ima dobar tekst, kao i glumce koji mogu da odgovore izazovima ovog pozorišnog žanra. Pred njima su i izazovi igre, pevanja i sviranja na kojima insistira reditelj. Za „Kauboje” su interesovanje već pokazala pozorišta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine tako da nije isključeno naše gostovanje u Vinkovcima i Tuzli krajem novembra meseca. Do kraja ove kalendarske godine Bogdan Janković, reditelj iz Novog Sada će postaviti i predstavu za decu „Maštojed” po tekstu Marije Ardeljan, muziku potpisuje Marjan Babić dok će na osmišljavanju scene biti angažovan Saša Nikolić. Za naše pozorište je značajno da sa predstavom „Nosorog”, koju je proletos režirala Snežana Trišić, gostujemo u takmičarskom delu ovogodišnjeg Joakiminterfesta u Kragujevcu.

Prva dva meseca naredne godine verovatno će proteći u rekonstrukciji pozorišne sale koja podrazumeva i promenu sedišta. Nakon toga imali bismo vremena za postavljanje jedne predstave. Koja će to biti i kakvog obima, zavisiće od budžeta za narednu godinu, svi su nagoveštaji da će on biti skromniji od ovogodišnjeg.”

 

Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

"Knjeginja cardasa" Novosadsko pozoriste
„Knjeginja cardasa“ Novosadsko pozoriste

„Prva premijera u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz biće „Kneginja čardaša”. Tekst Imrea Kalmana režira mlada perspektivna Margareta Taboroši, kaže direktor Valentin Vencel. „Ban Bank”, Jožefa Katone gledaćemo u režiji Andraša Urbana. Nakon toga, plan nam je da predstavom „Babet”, koju će po tekstu Akoša Nemeta režirati Atila Antal, privučemo u pozorište dečju i mlađu publiku. Odmah potom sledi projekat „Pijani proces”, B. M. Koltesa u režiji Roberta Lenarda, te autorski projekat Kokana Mladenovića. „Buđenje proleća” (Dankan Šejk – Stiven Sater) u režiji Zoltana Puškaša uradićemo u koprodukciji sa festivalom NOMUS. Prvi put u našoj kući režiraće Egon Savin i to tekst Edvarda Bonda, tek ćemo precizirati koji. Radujemo se da će kod nas režirati još jedan pozorišni doajen – Dušan Jovanović koji će inspirisan delom Danila Kiša raditi projekat „Kompleks Elektra”. U ovom trenutku imamo definisana gostovanja na nekoliko festivala i sva su sa našom „Neoplantom”, pobedničkom predstavom poslednjeg Sterijinog pozorja. Dakle 29. septembra „Neoplanta” će biti izvedena na Bitefu, 15. oktobra na Bijenalu crnogorskog teatra, 23. oktobra na Borštnikovim srečanjima, 22. decembra na Gavelinim večerima u Zagrebu. Izvesno je i njeno gostovanje u Budimpešti 8. decembra. Pored ovoga, imamo još jedan zanimljiv događaj, naime, 31. oktobra u našu kuću stiže 150 Koprana koji su se organizovali u tri autobusa da dođu i vide predstavu „Opera ultima”. Mislim da tako nešto nije zabeleženo u novijoj istoriji pozorišta u Srbiji.”

 

Narodno pozorište Sombor

Misterija NP Sombor
„Misterija“
NP Sombor

NP Sombor novu sezonu počeće premijerom predstave „MiSterija” u režiji Dušana Petrovića, najavio je novi direktor Mihajlo Nestorović. Komad potpisuje Petar Grujičić, a igra čak osam mladih glumaca, od kojih petoro sa novosadske Akademije umetnosti prvi put stupa na scenu somborskog pozorišta. U međuvremenu se pripremamo da pohodimo festivale. U oktobru učestvujemo na festivalu MESS u Sarajevu sa predstavom „Čarobnjak”, potom putujemo na pozorišno bijenale u Podgoricu. Sa „Gospođom Olgom” 11. oktobra idemo u Mladenovac. Krajem oktobra učestvovaćemo na Danima „ Zorana Radmilovića” u Zaječaru a 29. oktobra na festivalu „Vršačka jesen” sa predstavom „Dr Nušić”, kaže Nestorović i dodaje da nakon premijere „MiSterije” počinju probe za dečju predstavu „Uplakana Katarina” Zorana Ćosića u režiji Bogomira Đorđevića. Premijera se očekuje u prvoj polovini novembra, kada će početi rad na komadu „Mnogo vike ni oko čega” Vilijema Šekspira u režiji Ane Đorđević. Mališani će u 2015. godini gledati novu predstavu „Kapetan Džon Piplfoks” prema delu Duška Radovića. Nestorović je otkrio da je legendarni kafe „Godo” dobio nove zakupce i da će to biti svojevrsna treća scena somborskog pozorišta, “Kabare Godo”. Namera je da se mesečno dva puta održavaju kabaretske večeri. Najavio je i trodnevni kabaretski festival u kafeu, koji će početi 25. novembra, na dan pozorišta.

 

Narodno pozorište „Sterija” Vršac

"Ja nisam Antigona" NP "Sterija" Vrsac
„Ja nisam Antigona“
NP „Sterija“ Vrsac

Za NP „Sterija” iz Vršca, sezona je počela pre uobičajenog početka, premijernim izvođenjem predstave „Ja nisam Antigona” („I am not Antigone“) na Fringe festivalu u Amsterdamu 4. septembra, kaže Milivoje Mlađenović, umetnički savetnik ove kuće: „Predstava je nastala prema konceptu Vivijan fon Abendorf i Kalkija Aporosa, u koprodukciji organizacije Abendorf i NP „Sterija”. Zasnovana na adaptaciji Anujevog komada, predstava govori o Antigoni 21. veka koja će se pobuniti preko Fejsbuka, i u o tome će se ispoljiti jedino njena revolucionarnost”. Nakon veoma uspele premijere i tri reprize u Amsterdamu, uslediće vršačka premijera 1. novembra, a potom i gostovanja u Bitef teatru, SNP-u u Novom Sadu, Kraljevu i drugim mestima.

Za najmlađu publiku rezervisana je premijera predstave „Tri praseta” u režiji Bogdana Jankovića ( 28. septembra). Povodom 70 godina profesionalnog pozorišta u Vršcu, 10. februara 2015. biće premijerno izveden projekat posvećen Jovanu Steriji Popoviću, autora Nikole Zavišića. Potom je u planu rad na predstavi „Balkanski špijun” Dušana Kovačevića u režiji Miloša Jagodića. Ljubavnu dramu s komičnim elementima „Bliže” Patrika Marbera režiraće Snežana Udicki, a premijera se očekuje krajem aprila.

U novembru ansambl NP „Sterija” gostuje u Sloveniji (u Kranju i Ptuju) s predstavom „Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Vladimira Lazića.

 

Pozorište mladih

Premijerom predstave „Potpuno skraćena istorija Srbije” Maje Pelević i Slobodana Obradovića, u režiji Olje Đorđević, Pozorište mladih 19. septembra otvorilo je svoju novu sezonu. Već početkom oktobra pred gledaoce stiže premijerno i Sterijina „Pokondirena tikva”, u režiji glumca i reditelja Radoja Čupića. U isto vreme, počeće rad na predstavi „Animals” Uglješe Šajtinca, u režiji Bogdana Jankovića.

Umetnički direktor Pozorišta mladih Boško Đorđević, inače bivši direktor beogradskog pozorišta „Boško Buha”, koji je na ovoj novoj funkciji od juna, režiraće hip – hop operu za tinejdžere, za koji muziku piše „Bed kopi”, odnosno Skaj Vikler. Radni naslov ove predstave je „Loša kopija” za koju tekst piše Milena Depolo. Planirano je da premijera bude do kraja godine.

U drugom delu sezone, Nikita Milivojević će režirati dečju predstavu, po pričama Salmana Ruždija. Druga predstava za decu nastaće po tekstu poznatog svetskog pisca Oskara Vajlda. Po njegovim bajkama predstavu će režirati beogradski glumac Goran Šušljik. Stalna rediteljka Pozorišta mladih Emilija Mrdaković režiraće u ovoj sezoni lutkarsku monodramu o tome kako je otkriveno letenje. Do kraja sezone, glumac i reditelj Radoslav Milenković će režirati predstavu „Fortinbras se napio” autora Januša Glovackog. Makedonski reditelj Aco Popovski treba da režira u ovom pozorištu, u pitanju je predstava na temu Prometeja.

Ko upravlja Pozorjem?

Skupština grada Novog Sada, kao osnivač Sterijinog pozorja treba da postavi v.d. direktora ove ustanove. To će se desiti na oktobarskoj sednici, kaže Miroslav Miki Radonjić i dodaje da je on kao pomoćnik direktora Pozorja, u dogovoru sa gradskom Upravom za kulturu i članom gradskog veća zaduženim za kulturu Vanjom Vučenovićem, a u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Pozorja, dobio ovlašćenja da može da zastupa Pozorje da bi ono normalno funkcionisalo do izbora v.d. direktora tako da normalno rade:

„Krajem oktobra, u izdanju Pozorja, trebalo bi iz štampe da izađu sabrana dramska dela Jovana Sterije Popovića u dva toma, kao početak obeležavanja jubileja: 2015. će biti 60. Festival, a 2016. Pozorje slavi 60 godina od osnivanja. Uveliko se radi na Monografiji Pozorja koja će izaći krajem 2015. U našoj organizaciji povodom 150 godina od Nušićevog rođenja, Zvezdara teatar će 20. oktobra (Nušićev rođendan) gostovati u Pozorištu mladih sa predstavom „Rođendan gospodina Nušića” Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića. Zajedno sa SANU i Maticom srpskom organizujemo 20. novembra u Matici međunarodni simpozijum o Nušiću a 2. oktobra ćemo u kulturnom centru Eđšeg otvoriti međunarodnu izlozbu „Pozorište u fotografskoj umetnosti.”

Novi selektor Sterijinog pozorja je dr Marina Milivojević-Mađarev, odlučio je većinom glasova Upravni odbor ove ustanove na sednici održanoj 1. septembra. Marina Milivojević-Mađarev je docent na Katedri za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu i doktor teatroloških nauka. Diplomirala je 1992. godine na Katedri za dramaturgiju beogradskog FDU u Beogradu 1992. godine. Profesionalni angažman započela je kao pozorišni kritičar Prvog programa Radio Beograda i Radija 202. Na Televiziji Beograd niz godina bila je scenarista, urednik, voditelj i kritičar u Redakciji za kulturu, Redakciji zabavnog programa te Redakciji dečjeg programa. Kao urednik i teatrolog radila je u emisijama „Kolektivne senke“ i Hronike Bitefa. Od 1999. do 2011. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je dramaturg i jedan od urednika pozorišnih publikacija. Član je uredništva „Scene” od 2013. Doktorirala je 2008. temom „Rediteljski stilovi u JDP-u: Dejan Mijač, Slobodna Unkovski i Dušan Jovanović”.

Vršačka pozorišna jesen

Međunarodni festival pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen”, na redu je njegovo 22. izdanje, pod sloganom „Ništa nije kao što jeste“ održaće se od 22. oktobra do 1. novembra. U takmičarskom programu biće izvedeno šest predstava po izboru selektora Milivoja Mlađenovića i umetničkog savetnika u teatru „Sterija”. U programu su: „Ožalošćena porodica” (NP „Sterija” Vršac u režiji Vladimira Lazića), „Doktor Nušić” (NPSombor/Kruševačko pozorište u režiji Kokana Mladenovića), „Gospođa ministarka” (Pozorište „Boško Buha” u režiji Tanje Mandić Rigonat), „Koštana” (NP/Nepszinhaz Subotica u režiji Andraša Urbana), „Bogojavljenska noć” ( SNP u režiji Egona Savina) i „Okovani Prometej” (NP iz Temišvara u režiji Kokana Mladenovića).

Preklapanje premijerskih termina

I ove sezone premijerski termini u vojvođanskim pozorišta preklapaju se, a neretko se poklapaju i sa premijerama u Beogradu. Potpuno je neverovanto da se taj problem ne može rešiti među samim teatrima ili da, recimo, koordinaciju preuzme Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine ili Savez dramskih umetnika Vojvodine. I ne bi to bilo ništa čudno da sve premijere ne prati jedan kritičar i maltene dva – tri novinara koji bi onda morali da poruše zakone fizike da bi ionako sve svedeniji repertoar prezentovali na dostojan način.

Snežana Miletić


Објављено

у

од

Ознаке: