OTVORENA ZLATNA ISKRA

Izvođenjem predstave „Ružno pače“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, 11. maja u kragujevačkom Pozorištu za decu počeo je 17. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra”.

Na Festivalu koji će trajati do 14. maja, a koji se ove godine zbog materijalnih razloga održava u smanjenom obimu, nastupiće pozorišta iz Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, kao i iz Subotice i Novog Sada. Predstave će biti igrane na dve scene, u Pozorištu za decu i Knjaževsko-srpskom teatru.

Pozorište iz Trgovišta u Bugarskoj izvešće predstavu „The Princes and the Torn out Shoes“, a predstavu „Maca papučarica“, izvešće Zagrebačko kazalište lutaka. Ansambl Pozorišta iz Mostara izvešće predstavu „Ledeno srce“. Predstavu „Snežna kraljica“ izvešće Dečje pozorište iz Subotice, a Pozorište mladih iz Novog Sada izvešće predstavu „Kako je otkriveno letenje“. Pozorište iz Poljske predstaviće se predstavom „Lenka“, a ansambl pozorišta iz Mađarske izvešće predstavu „The Seven Headed Fairy“. Domaćin festivala Pozorište za decu Kragujevcu izvešće predstavu van konkurencije, na dodeli nagrada.

Međunarodni stručni žiri u sastavu Ana Kolbjanova, Dragoslav Todorović i Igor Bojović, na osnovu umetničkih rezultata, dodeliće Gran pri za najbolju predstavu.

Plakete „Zlatna iskra“ biće dodeljene za najbolju glumu, režiju, scenografiju, dizajn lutaka i originalnu muziku. Na predlog Međunarodnog stručnog žirija biće dodeljena nagrada za originalnu produkcijsku ideju.


Објављено

у

од

Ознаке: