OTVOREN MESS

U Narodnom pozorištu u Sarajevu otvoren je 54. Internacionalni teatarski festival MESS, koji će trajati do 12. oktobra.

Festival je otvorila spisateljica Biljana Srbljanović, a potom je izvedena predstava „Front“ Luka Persevala, koja je zatvorila beogradski Bitef.

Zlatni lovorov venac za doprinos umetnosti teatra biće tokom festivala uručen Paolu Mađeliju i Janu Lauersu. To najviše festivalsko priznanje dodeljuje Direkcija MESS-a. Do 12. oktobra biće izvedeno 25 predstava iz 18 država, a programe će pored sarajevske, videti publika u Zenici, Visokom i Goraždu.

Festival će u Zenici otvoriti premijera predstave „Balkanski rekvijem“ u postavci Stevana Bodrože, reditelja iz Srbije.

MESS se pridružio obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, što je i tema predstave „Front“ u izvođenju Talia teatra iz Nemačke. U glavnom programu je i drama Biljane Srbljanović „Mali mi je ovaj grob“, kao i međunarodni projekat „Bojno polje sećanja“, koji su takođe učestvovali na Bitefu. Atentatom u Sarajevu i Prvim svetskim ratom bave se i predstave „Bolero“ i „Četrnaesta“. Ove godine MESS će prvi put ugostiti trupe iz Japana, Maroka i Finske.

Festival nastavlja praksu dovođenja najuspešnijih predstava iz regiona, pa će tako gostovati „Čarobnjak“ Borisa Liješevića (NP Sombor) i „Koštana“ Andrasa Urbana (Subotica).

Direktor Dino Mustafić istakao je da će MESS nastaviti da deluje isključivo prema kulturnim normama, mada je suočen sa alarmantnom činjenicom da mu je budžet u proteklih osam godina smanjen za 77 odsto. Mustafić je dodao da MESS opstaje na entuzijazmu menadžmenta i ugledu festivala.


Објављено

у

од

Ознаке: