OTVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU

Na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici 17. maja otvoren je 22. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica.

Festival će trajati do 22. maja i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom šest dana Subotica će postati svetski centar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvorene tri izložbe, održana lutkarska radionica za decu, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, prikazan zanimljiv filmski program, održana naučna konferencija…

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagradu za životno delo „Mali princ“ Minji Suboti, našem poznatom kompozitoru za decu, fotografu, autoru i voditelju kultne televizijske emisije ‘Muzički tobogan’ (ali i mnogih drugih) i Panču Pančevom, poznatom bugarskom književniku i pozorišnom piscu za decu. Subota je potom otvorio Festival.

Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje. Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava iz 15 zemalja koje će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opciono); nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; i nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada). O nagradama odlučuje petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa u sastavu Boris Goldovski (Rusija), Vjeslav Hejno (Poljska), Maja Lučić (Hrvatska), Zoran Djerić (Srbija) i Kata Čato (Madjarska).

U fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici biće mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje će biti predstavljeno u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada. Biće održan naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva (održaće ga mr Geza Balog, autor knjige „Lutkarstvo u Mađarskoj“). Otvorena je, takodje, izložba pod nazivom „100 godina – 100 lutaka“ koja obuhvata, kako sam naziv kaže, sto lutaka iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske. Autorke izložbe su Ester Pap i Emeše Štencel, muzeološkinje.

Tokom Festivala biće održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti“. Ovaj naučni skup deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta, koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.


Објављено

у

од

Ознаке: