OTKRIVANJE MLADIH TALENATA

Predstava „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“ Vesne Perić, u režiji Anđelke Nikolić biće premijerno izvedena 9. aprila u Bitef teatru.

Na regionalnom Hartefaktovom konkursu za najbolji angažovani dramski tekst 2012. godine, stručni žiri u sastavu Ana Tomović, Biljana Srbljanović i Jeton Neziraj dodelili su prvu nagradu Vesni Perić za ovaj tekst. Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra i Ustanove kulture Parobrod. Želja producenata je da afirmišu mlade talente, podrže njihov obrazovni i profesionalan razvoj, ulože snagu u stvaranje nove generacije glumačkih zvezda, ali i da pokrenu debatu o društveno značajnim pitanjim i podignu svest o statusu azilanata u Srbiji.

Drama aktualizuje pitanje azilanata u Srbiji i ksenofobije i inspirisana je događajima u Banji Koviljači, gde se deo lokalnog stanovništva pobunio protiv svojih privremenih sugrađana, azilanata iz Azije i Afrike.

“Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja, Mila, koja je najmlađi član tipične, savremene, srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Na taj način ova devojčica odrasta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima. Lik Mile, ali i ostale uloge u komadu, članove porodice, lokalne japije, političare i azilante, tumače tinejdžerke, čime ova postavka postaje dragoceno svedočanstvo o tome kako ova najmlađa kategorija stanovništva, ranjiva po različitim osnovima, doživljava našu brutalnu svakodnevnicu. Njihova lična precepcija daje jedna specifičan, živ i autentičan okvir ovoj predstavi”, kaže rediteljka Anđelka Nikolić.

Glumačku ekipu čini 20 devojčica: Valentina Stojimirović, Irina Stanimirović, Ivana Živković, Jona Petrović, Jovana Nikolić, Lana Jeremić, Lidija Kuč, Lidija Milovac, Marija Stefanović, Mia Raosavljević, Milica Živanović, Mina Aleksić, Mina Milićević, Neda Višnjić, Nina Raca, Sara Hajnović, Sara Vurdelja, Sofija Kovačević, Tamara Milojković i Hana Beštić. Kompozitor je Irena Popović – Dragović, scenski dizajn osmislila je Ana Valter, a Bojana Mišić scenski pokret, dok je scenski govor radila Milica Janketić.

 


Објављено

у

од

Ознаке: