OKTOBAR U ZNAKU NUŠIĆA

“Nušiću u čast” program je koji će na obe scene Narodnog pozorišta u Beogradu trajati od 3. oktobra do 5. Novembra.

Biće izvedene predstave nastale po delima Branislava Nušića, što u izvodjenju nacionalnog teatra, što pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice. Na sam Nušićev rodjendan najavljena je premijera komada “Knjiga druga”, u režiji Andjelke Nikolić, a pokrenuta je i inicijativa se Velika scena nacionalnog teatra nazove po Branislavu Nušiću.

Revija je otvorena komedijom „Gospođa ministarka“ u režiji Jagoša Markovića, koji je naslovnu ulogu poverio Radmili Živković; a isti komad u izvodjenju Srpskog narodnog pozorišta i režiji Radoslava Milenkovića, sa Lidijom Stevanović u glavnoj ulozi, biće odigran sredinom oktobra. Biće izvedene i predstave: „Narodni poslanik“ Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina; „Ožalošćena porodica” Šabačkog pozorišta. Pozorište Timočke krajine Zoran Radmilović gostovaće sa predstavom „Kabare Nušić“ po motivima Nušićevih dela. Komedija „Pokojnik“, koju je Egon Savin postavio u beogradskom Narodnom pozorištu 2009. godine, takodje će biti prikazan, kao i „Doktor Nušić“, po njegovoj komediji „Dr“, u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta. Reviju će 3. novembra zatvoriti – na Velikoj sceni – ansambl Drame beogradskog nacionalnog teatra u Beogradu sa „Narodnim poslanikom“ u režiji Saše Gabrića, a na Sceni Raša Plaović – glumci Narodnog pozorišta iz Subotice komedijom „Mister Dolar“.

Osmišljen je i prateći program, pa će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održana promocija knjige Raška V. Jovanovića „Branislav Đ. Nušić – život i delo“, koju je objavio Službeni glasnik. U okviru novog ciklusa „Čitalište“ glumac Nacionalnog teatra Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS -a, Nina dočaraće svet Nušićevih malo poznatih „Pripovedaka jednoga kaplara“. Istim povodom biće otvorena i izložba Branislav Nušić – upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902), koju su priredile Mirjane Odavić i Jelice Stevanović.


Објављено

у

од

Ознаке: