ODRŽANE GAVELINE VEČERI

Dvadeset i devete po redu Gaveline večeri održane su u zagrebačkom pozorištu „Gavela“ od 13. do 23. decembra.

Selektor, teatrolog Nataša Govedvić zapisala je u obrazloženju: „Posebno mi je važno naglasiti da se selekcija koju zagovaram bavi gledateljicom i gledateljem koji također od kazališta žele neki oblik „privremenog“ ili trajnog prijateljstva – ili bar neskrenutog pogleda”. Program domaćih predstava njenog izbora zove se „Pet prisnosti“, a dopunjen je nagrađenim projektima Borštnikovog srečanja (Šeligova “Svadba” u režiji Jerneja Lorencija, SNG Ljubljana), Sterijinog pozorja (Vegelova “Neoplanta” reditelja Andraša Urbana, Novosadskog pozorišta) i Festivala bosanskohercegovačkih pozorišta/kazališta u Brčkom („Mali mi je ovaj grob“ Biljane Srbljanović, u režiji Dine Mustafića i koprodukciji Kamernog teatra 55, Hartefakt fonda, Bitef teatra, MESS-a, Kazališta Ulysses i Testament filmsa). Osim službene selekcije, „Gaveline večeri“ ove godine prvi put prikazale su tri studentske produkcije

“Gaveline večeri” otvorila je „Amerika“ po romanu Franza Kafke u dramatizaciji Gorana Ferčeca, u režiji Januša Kice i izvodjenju pozorišta domaćina i riječkog HNK.  Potom su izvedene predstave: „Logično mjesto za susret“ redateljice Morane Novosel, “ u produkciji Teatra &TD i Umjetničke organizacije Mašina; Teatar Exit izveo je projekat „Ispočetka“ u režiji i po dramskom tekstu Mislava Brečića; „Ko rukom odneseno“ redatelja Bobe Jelčića, produkcija je Teatra &TD;  te „Kako smo preživjele“, Slavenke Drakulić, u režiji Dina Mustafića i izvodjenju ZKM-a.

Članovi žirija bili su teatrolog Mira Muhoberac, dramski glumac Goran Grgić i slovenački reditelj Samo Strelec. „Amerika“ u režiji Januša Kice i koprodukciji GDK Gavele i HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke dobila je najviše priznanja osvojivši nagradea za najbolju predstavu u celini, najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, najbolju režiju, te najbolju mušku ulogu koju je dobio Živko Anočić. Nagrade su dobili i Hrvoje Klobučar i Siniša Ružić. Najbolja glumica po mišljenju žirija u prvoj godini dodele te nagrade mlada je slovenačka glumica Nina Ivanišin.

Nakon uručenja nagrada izvan konkurencije izvedena je predstava „Misterij Bufo“ Vladimira Vladimiroviča Majakovskog, u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana.


Објављено

у

од

Ознаке: