OD KLASIKE DO RIJALITIJA

Na sednici Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije usvojen je program selektorke Milene Bogavac za 52. po redu Susrete profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”.

Ove godine Festival “Joakim Vujić” će biti održan od 14. do 21. maja, a domaćin je Narodno pozorište iz Prištine, sa sedištem u Gračanici. Na festivalu će učestvovati 13 pozorišta, a među njima teatri iz Beograda, Kragujevca, Niša, Vranja, Pirota, Užica i Kraljeva.

Kako je najavljeno, festival bi trebalo da otvori predstava Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici „Revizor“, po tekstu Nikolaja Gogolja, a u režiji Maurisija Farea. Pozorišnu smotru trebalo bi da zatvori predstava „Čaruga“ u produkciji Narodnog pozorišta iz Leskovca i lazarevačkog teatra „Puls“- režiju potpisuje Radoslav Lazić.

Teatarska ostvarenja biće podeljena u dve programske celine – „Od klasike do relitija i nazad“ i „Devalvacija pojedinca“.

Od ukupno 18 prijavljenih predstava u zvaničnu selekciju festival ušle su još i predstave “Perikle” Viljema Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića i produkciji Šabačkog  pozorišta, “Tri sestre” A. P. Čehova, u režiji Trajčeta Gjorgijeva i produkciji Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, “Jelisavetini ljubavni jadi”, Milana Jelića, u režiji Marka Misirače i produkciji Knjaževsko-srpskog teatra “Joakim Vujić” iz Kragujevca, “Farenhajt 451”, u režiji Bojane Lazić, po motivima romana Reja Bredberija, Oldosa Hakslija i Jevgenija Zamjatina, u dramatizaciji Bojane Lazić i Vesne Perić, i produkciji Narodnog pozorišta u Nišu, “Životinjska firma”, Jordana Cvetanovića, po motivima romana Džordža Orvela, u režiji Stevana Bodrože i produkciji Narodnog pozorišta Pirot, kao i “Hromi ideali”, prema romanu Milutina Uskokovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević, i režiji Zlatka Svibena, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Užica.

U specijalni program koji je takođe takmičarskog karaktera ušle su predstave “Gde je nestao Harms”, po tekstu Mile Mašović, u režiji Angelča Ilijevskog i produkciji Narodnog pozorište u Nišu, “Igra” , po tekstu Semjuela Beketa, u režiji Ane Grogorović i produkciji Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, “Istrajnost”, prema kolektivno napisanom tekstu inspirisanom romanom Šarla Vidraka, u režiji Žana-Batista Demarginija i ko-produkciji “Puls teatra” iz Lazarevca i pozorišta “Le Studio” iz Beograda i “Vina i pingvina“ Dejana Aleksića u produkciji Kraljevačkog pozorišta.

“I pored teških finansijskih uslova bilo je prisutan veliki broj produkciono kompleksnih predstava, takođe i onih produkciono manje zahtevnih ali podjednako umetnički uspešnih koje pažnju publike usmeravaju na igru, glumce i kvalitet sadržaja, te je to za svako poštovanje s obzirom na stanje u našoj kulturi”, istakla je Milena Bogavac.


Објављено

у

од

Ознаке: