OBESPRAVLJIVANJE PISACA

Problem koji je nastao zbog nepoštovanja autorskih prava pisca Igora Bojovića u niškom Pozorištu lutaka, otvorio je često prećutkivanu temu o zloupotrebama dramskog teksta prilikom inscenacije

Zakon o autorskim pravima veoma jasno i konkretno štiti (dramskog) pisca i njegovo delo od prekrajanja, dopisivanja, skraćivanja – dakle od svih onih postupaka koji, po autorovom mišljenju, mogu da izmene izvorni smisao, ideju, poruku. Verovatno zbog toga, ne tako retko, bila sam u prilici da čujem (po kuloarima) da je „najbolji pisac, mrtav pisac”… Pogotovu ako je od njegove smrti proteklo 50 godina, pa opus koji je ostavio za sobom postaje „javno dobro”.

Nažalost, tabloidirani incident koji se desio Igoru Bojoviću, vezano za njegov komad „Crvenkapa” u niškom Pozorištu lutaka, sa rediteljkom Biljanom Vujović, dobar je povod za otvaranje teme koja se odavno prećutkuje: sve učestalijem obespravljivanju pisaca. Nedostatak poštovanja prema umetničkom, autorskom delu evidentan je, a stvaralački rad je teško zaštiti od samovolje i bahatosti. Kao što je, uostalom, slučaj u svim sferama života.

Objavljujemo razmišljanja i iskustva uglednih autora na ovu temu, kao i pregled (kroz vest i saopštenja) dešavanja oko niške predstave „Crvenkapa”.

Maša Stokić


Објављено

у

од

Ознаке: