OBELEŽEN 155. RODJENDAN SNP-A

Svečanom akademijom Srpsko narodno pozorište u Novom sadu obeležilo je 28. mart – Dan teatra i 155. po redu, veoma uspešnu sezonu koja još nije završena.

Na Svečanoj akademiji koja je upriličena na sceni „Jovan Đorđević“ dodeljene su godišnje pohvale, nagrade i medalje „Jovan Đorđević“ zaslužnim umetnicima i radnicima Srpskog narodnog pozorišta. Jedno od najvećih priznanja SNP-a, zlatna medalja „Jovan Đorđević“ uručena je novinaru, publicisti, organizatoru književnog festivala u Novom Sadu i predsedniku Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta, u dva mandata, od 2007. do 2016. godine Đorđu Randelju. Srebrnu medalju “Jovan Đorđević” dobile su Branka Gligorić, solista baleta Srpskog narodnog pozorišta i Jelena Danilovac, organizator scensko-tehničkih poslova. Bronzna medalja pripala je Janošu Gezu, šefu krojačke radionice.

Uprkos finasijskim poteškoćama, kako kaže upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević teatar je izveo sedam premijera: u drami, operi i baletu. “Veoma sam ponosan na sve zaposlene, jer pored svih poteškoća s kojim se suočavamo, uspevamo da opstanemo. Baviti se pozorištem u Srbiji postalo je prilično uzaludno”, rekao je Milosavljević.

Srpsko narodno pozorište osnovano je 1861. godine i predstavlja najstariji profesionalni teatar u Srba, a prvi upravnik bio je jedan od osnivača tog teatra Jovan Đorđević.


Објављено

у

од

Ознаке: