IZLOŽBA O SVIM NAGRADAMA SOMBORACA

“Iz pozorišnog albuma Sombora – 70 godina Narodnog pozorišta Sombor – nagradjene predstave” naziv je u ponedeljak otvorene izložbe u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Autorke postavke je Mirjana Odavić. Izložbom “Iz pozorišnog albuma Sombora (70 godina Narodnog pozorišta Sombor – nagrađene predstave)”, koja će trajati do proleća naredne godine, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je želeo da da svoj skromni doprinos obeležavanju dva značajna rođendanska slavlja somborskog teatra.

Naime, 2015. se navršavaju pune sto trideset i tri godine koliko Narodno pozorište Sombor u svojoj zgradi priređuje predstave „na polzu naroda“, a sledeće, 2016, ovaj teatar obeležava svoj sedamdeset godina dug profesionalni život, tokom kojeg je izveo preko pet stotina premijera i osvojio mnogobrojne nagrade na prestižnim festivalima širom naše zemlje.

U Somboru, gradu sa bogatom kulturnom baštinom, beskrajna ljubav prema pozorišnim iluzijama neguje se od 18. veka, a istorija srpske pozorišne delatnosti, započinje još sredinom devetnaestog veka, u vreme sve značajnijeg buđenja nacionalne svesti protiv germanizacije i mađarizacije. Sombor je tada bio jedan od nekoliko značajnijih pozorišnih žarišta u Srbiji i Vojvodini i imao je više pozorišnih inicijativa, koje su predstavljale prethodnicu stalnom pozorištu.

Građani Sombora 1879. osnivaju Deoničarsko društvo somborskog pozorišta, čiji je osnovni cilj bio da se sazida stalna pozorišna zgrada. Radovi na izgradnji pozorišta započeti su u martu 1882, i završeni u rekordnih devet meseci, te je „umetnost iluzije dobila dom, a glumac ognjište.“

Posle Drugog svetskog rata, u Somboru se stiču uslovi za delovanje stalnog profesionalnog pozorišta. Gradsko narodno pozorište se osniva 1946, koje šest godina kasnije, 1952, na predlog Saveta za prosvetu i kulturu menja naziv u Narodno pozorište.


Објављено

у

од

Ознаке: