O NAMA

LUDUS, jedine pozorišne novine na Balkanu, pokrenute su 1992. godine. Od prvog broja koji je iz štampe izašao 5.XI 1992. godine uređivao ih je do kraja 1999. godine, Feliks Pašić, jedan od osnivača novina. Potom Ludus uređuju Aleksandar Milosavljević (2000-2006), Mirjana Ojdanić (2006-2007), Tatjana Nježić (2008-2012), Maša Stokić (2012-2016), Tatjana Nježić (od 2016).
Proistekao iz biltena Udruženja dramskih umetnika Srbije, L(ist) U(druženja) D(ramskih) U(metnika) S(rbije) začet je 1983. godine. Bilten je uređivala Redakcija, na čelu sa Dejanom Đurovićem, tekstovi nisu honorisani, ali su i za te početne brojeve pisali najugledniji pozorištnici. Ipak, tek gotovo deceniju kasnije, uz Feliksa Pašića LUDUS dobija svoj pravi oblik i značaj u teatarskom životu, uz dodatnu, ali ne manje važnu misiju – uspostavljanje pokidanih kulturnih/pozorišnih veza tokom EX YU ratova.

Za 20. rođendan LUDUS-a, novo uredništvo novina predvođeno Mašom Stokić, pionirski je pokrenulo projekat u skladu sa XXI vekom i razvojem IT komunikacija: LUDUS ONLINE (na sajtu UDUS-a i sa Fejsbuk stranicom). Dve godine kasnije, svoj 22. rođendan, pozorišne novine dočekuju u potpuno novoj, virtuelnoj sredini – u elektronskom, svima dostupnom obliku, na sopstvenom sajtu.

Uvereni smo da je postojanje LUDUS-a značajno, ne samo sa stanovišta tačnog, pravovremenog i objektivnog informisanja, već da u kontekstu ovog tranzicionog vremena ima i konkretan kulturološki značaj. Osnovna tematika i misija novina je afirmacija pozorišne umetnosti, bolja informisanost i proširivanje komunikacija u kulturi. LUDUS objavljuje celovit pregled pozorišnih dešavanja u zemlji, regionu, svetu; donosi brojne informacije relevantne za ovdašnji teatarski život i pozorišne stvaraoce, ne retko inovativne prikaze, stručne osvrte koji se bave teatrima u zemlji ali i inostranstvu. Stranice LUDUS-a prostor su za preispitivanja, kako pozorišnih, tako i šire kulturnih fenomena, umetničkih pravaca u oblasti dramskog i pozorišnog stvaralaštva, organizacionih, produkcionih teatarskih modela i drugih važnih pitanja koja se tiču drame i teatara. LUDUS otvara i prostor za kreativnu umetničku polemiku.

Verujemo da javnost prepoznaje ozbiljnost i profesionalizam kao bitne elemente valjanog informisanja koje LUDUS istrajno od osnivanja afirmiše. Otuda je još značajnija misija koju LUDUS ONLINE čini osobenom novinom, posebno u vremenima sveopšte komercijalizacije u kojima ova novina daje svoj doprinos očuvanju i onih vrednosti koje ovdašnja kultura treba da zaštiti od diktata tržišta.