O BESMISLU RATA

Monodrama „Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu” u izvođenju, režiji i po tekstu srpsko-švedske dramske umetnice Jelene Mile biće izvedena 25. decembra u Istorijskom muzeju Srbije.

Predstava je deo pratećeg programa aktuelne izložbe „Srbija 1914”, koja je otvorena za javnost do 15. januara 2015. godine. Prateći programi izložbe se realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Monodrama „Čelične ratnice“ je priča o ženama ratnicama i dobrovoljcima na Balkanu tokom Prvog svetskog rata. Pored Prvog svetskog rata, pominju se i ustanci i ratovi koji su mu prethodili (Nevesinjska puška 1875. godine, ustanak protiv Osmanlija i Prvi i Drugi balkanski rat), kao i ratovi, koji su sledili (Drugi svetski rat i sukobi na Balkanu tokom devedesetih 20. veka). Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica i predstavlja pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica.

Publika će imati priliku da čuje šta su govorile, mislile i činile Milunka Savić, Vasilija Vukotić, Milica Marka Miljanova Popović, Antonija Javornik, Flora Sandes, Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Elsi Inglis, Katarina Šturceneger, Diana Budisavljević, Zorica Sara Mitić, Sofija Jovanović, Mileva Marić Ajnštajn, Žana Merkus, Meri Geldvin i druge žene dobrovoljci –vojnici, humanitarni radnici i bolničarke, koje su bile ne samo Srpkinje već i Engleskinje, Amerikanke, Austrijanke…

Predstava je nastala u saradnji sa gradom Stokholmom, ABF Stokholm, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i lokalnim partnerima i do sada je izvedena u mnogim gradovima u Srbiji i Evropi.

Ulaz je slobodan.

 

 

 


Објављено

у

од

Ознаке: