DVOJEZIČNO O BALKANSKOM PROKLETSTVU

Autorski projekat Envera Petrovcija “Balkanski prokletnici”, u kome igraju albanski i srpski glumci, premijerno je izveden 26. juna na sceni Narodnog pozorišta u Prištini, a 30. će biti odigran i u Gračanici.

Ideja je potekla od producenta i osnivača Teatra Geto iz Gračanice, Zorana Ristića da poveže mlade umetnike sa Kosova i Metohije – Srbe i Albance. Petrovci je priču o sudbinama dece iz mešovitih brakova napisao još 1989. godine. “Balkanski prokletnici” govore tom vremenu i turobnom odrastanju u takvoj situaciji.

„Još dok sam to pisao nije bilo ovakvih problema kao što ih sada ima, ali sada ih ima još više nego 1989. godine. Imam utisak da je to prokleto kod nas na ovom Balkanu. Bili su voljena deca, i u ružna, ratna vremena, oni postanu sumnjivi, niko ih ne voli ni nacija njihove majke ili oca. Postaju prosto sumnjivi i neželjeni”, objašnjava Petrovci. “Posebnost predstave je što se odvija na dva jezika, dok su glumci koji igraju u njoj svi rođeni i većina njih i dalje živi na Kosovu”, ističe producent Zoran Ristić.

Igraju Tamara Tomanović, član ansambla NP Priština sa sedištem u Gračanici, Marija Masal, dramska umetnica iz Beograda i njihove kolege Albanci Bljin Sulejmani, Rifat Smani i Armend Zećiri.

“Balkanski prokletnici” rađeni su u produkciji kuća – „Teatri i Babes“ (Petrovcijevog “Očevog pozorišta”) i gračaničkog – „Teatar Geto“, čiji je osnivač Zoran Ristić, a projekat je pod pokroviteljstvom  UNMIK-a .


Објављено

у

од

Ознаке: