NUŠIĆEVI DANI – 33. PUT

Festival “Nušićevi dani” u organizaciji Kulturnog centra Smederevo i ove godine, zadržavajući slogan „Nušić je sam život“, trajaće više od dve sedmice – održava se od 1. do 16. aprila.

Prvi programski segement, „U susret Nušićevim danima“, pored predstave „Gospodin poslanik“ uključuje i predstavljanje monografije posvećene glumici Miri Banjac, dobitniku Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru za 2016. godinu. Monografija sa naslovom „Mira Banjac-jedna jedina“ autorke Jovane Stefanović, biće predstavljena 5. aprila u Ateljeu 212.
Program svečanog otvaranja održaće se 7. aprila i obuhvatiće polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću, kao i otvaranje izložbe radova studenata Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu „Tradicionalni Nušić viđen očima mladih umetnika“ na kome će se obratiti scenograf Geroslav Zarić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti. Festival će otvoriti gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, a iste večeri, u okviru ciklusa „Nušićevi laureati“ biće upriličeno veče sa Ivanom Bekjarevim, dobitnikom Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru 1996. godine.

Festivalski program tokom koga će se igrati predstave u selekciji Bratislava Petkovića trajaće od 10. do 15. aprila. Takmičarski program otvara „Paliluski roman“ Branislava Nušića, u režiji Egona Savina Beogradskog dramskog pozorišta. Atelje 212 gostuje sa predstavom „Lice“ po tekstu ruskog pisca Aleksandra Galina, a u režiji Jelene Bogavac, a potom će biti izvedena koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta – „Bizarno“ Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić. Predstava „Majstori, majstori“ Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, decenijama nakon pojave istoimenog filma, donosi teatarskim sredstvima oživljen poznati tekst Gorana Markovića. Biće odigran i „Laki komad“ u produkciji Kulturnog centra Čukarica iz Beograda za koga tekst potpisuje Nebojša Romčević, a režiju Nenad Gvozdenović. Poslednja u nizu predstava koje se nalaze u konkurenciji, je „Klaustrofobična komedija“ po tekstuDušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića i izvođenju Zvezdara Teatara iz Beograda. „

Završne večeri 16. aprila, biće uručene Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru – Miri Banjac, te Nušićeva nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu – rediteljki Milici Kralj – o kojima je odlučivao žiri u sastavu Svetlana Bojković, Svetozar Rapajić i dr Dragana Čolić Biljanovski ; kao i priznanja stručnog žirija učesnicima takmičarskog dela Festivala koji čine dramski umetnici Rada Đuričin i Božidar Stošić, i profesor književnosti Dragoslav Mandić.


Објављено

у

од

Ознаке: