NOVOSADJANIMA GRAND PRIX SUBOTIČKOG FESTIVALA

Grand Prix 22. Medjunarodnog festival pozorišta za decu u Subotici, za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi „Kako je otkriveno letenje“ u režiji Emilije Mrdaković i izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad.

Nagradu za najbolju režiju i negovanje tradicije dobila je Anurupi Roj za predstavu „O Rami“ (Zadužbina za lutkarsku umetnost „Katkata“ Nju Delhi, Indija), nagrada za scensku poetiku dodeljena je predstavi „Tabula Rosa“ u režiji Evgenije Ciklije (Pozorište lutaka „Hop Sinjor“ iz Atine), dok je nagrada za scensku vizualizaciju dodeljena Frančesku Đivoneu za scensku vizualizaciju u predstavi „Pinokio“ (Teatar „Cahes“, Skandiči, Firenca).

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Bogdanu Ščepanjskom za muziku u poljskoj predstavi „Mali Dimničar“, dok je nagrada za estetiku i formu scenske realizacije dodeljena je Franku Zenleu za estetiku i formu scenske realizacije u nemačkoj predstavi „Don Kihot“.

Za učešće u takmičarskom programu 22. po redu Festivala, koji je počeo 17. maja, vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje, jer je prijavljena 201 predstava iz 52 zemlje, od kojih je odabrano 18 koje su uz izuzetno veliku posećenost publike izvedene u takmičarskom programu na tri lokacije u Subotici.

Publici su tokom trajanja festivala predstavljena ostvarenja iz Meksika, Nemačke, Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske, Srbije i po prvi put na festivalu iz Norveške. Poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije „Muzički tobogan“ Milan Minja Subota i bugarski književnik i pozorišni pisac Pančo Pančev, ovogodišnji su dobitnici nagrade „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.


Објављено

у

од

Ознаке: