NOVI SIRANO NARODNOG POZORIŠTA

Predstava „Sirano“, po komadu neoromantičnog francuskog pesnika i dramatičara Edmona Rostana “Sirano de Beržerak”, u režiji Ivana Vukovića, biće premijerno izvedena 13. maja na Sceni „Raša Plaović“.

Biće to sedma postavka ovog klasičnog dela francuske književnosti, iz 1897. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

“Sirano bi, da živi u današnjem Beogradu, umro bedan, gladan, razočaran, izopšten, nespomenut, sam. A, onda bi, na sahrani, krenuli izlivi nežnosti, prepričavanja neverovatnih intimnih anegdota… Svi bi konstatovali da više takvih ljudi nema, da nikada ne smemo i nećemo da ga zaboravimo, da ga je ovo naše vreme bilo nedostojno, da smo ga mi bili nedostojni, mi njegovi najbliži i da bi, zbog svega toga, neko cool gradsko ćoše trebalo da nazovemo po njemu. A, naravno, tu je i knjiga. Objavili bi i nju. Ali bi se, pre toga, posvađali sa porodicom oko prava na njegove pesme. Smrt bi bila najlepša stvar koja mu se dogodila u životu”, kaže reditelj Vuković.

Naslovnu i ulogu Monflerija tumači Miloš Đorđević, a lik Roksane poveren je Suzani Lukić, igraju i Nikola Vujović, Uroš Jakovljević, Goran Jevtić, Zoran Ćosić, Andreja Maričić, Sonja Knežević, Zorana Bećić i Milo Lekić. Autorsku ekipu čine Molina Udovički Fotez, Slobodan Obradović (dramaturzi), Marija Kalabić (scenograf), Olivera Mrđenović (kostimograf), Draško Adžić (kompozitor), Marija Milenković (scenski pokret) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor). Komad je preveo Milan Dimović.


Објављено

у

од

Ознаке: