NOVI KOMAD DUKOVSKOG

Premijera komada “Duh koji hoda”, sa podnaslovom “Prometejev put”, Dejana Dukovskog u režiji Aleksandra Popovskog biće izvedena 15. septembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Ovo je praizvedba teksta Dejana Dukovskog, svakakog jednog od najznačajnijih savremenih dramatičara u region, a po reditelju Popovskom “potreba da radimo ovu predstavu je nastala od potrebe da sebi objasnim kako individualac može da funkcioniše u svetu koji smo stvorili u poslednjih petnaest godina. Kad govorim o tom svetu, mislim na svet koji je odredio sebi kapitalistički liberalizam kao primarnu ideologiju, nacionalizam kao državnu politiku, kriminal i religiju kao dominantan stav i pogled na stvari. U tom svetu hoda Hamlet, čovek koji jasno vidi prevaru. U 90-im je bilo sasvim jasno ko je pozitivac, a ko negativac. Novi vek je sve izjednačio, oni su prešli na našu stranu, uzeli naš govor, odeću, ponašanje. Postali su miroljubive demokrate u vučjoj koži”. Ovo je utopijska melodrama o mogućem Hamletu koji umesto da razmišlja, deluje, umesto da sumnja, on odlučuje…

Glumačku ekipu predstave “Duh koji hoda” čine: Nenad Pećinar, Dušan Jakšić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Radoje Čupić, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić i drugi. Scenografiju potpisuju Tadžiser Sevnić, Saša Senković, kostimografiju Marina Sremac, a muziku Bariš Manisa.


Објављено

у

од

Ознаке: