NOVI FESTIVAL U UŽICU

“Majske čarolije za decu” naziv je prvog dečjeg pozorišnog festivala koji u užičkom Narodnom pozorištu, od 11. do 15. maja, okuplja predstave iz Kruševca, Kragujevca, Zaječara i Užica.

Novi festival, kako je nagovestila uprava užičkog teatra, mogao bi da preraste u jugoslovenski dečji pozorišni festival, po ugledu na već postojeći Jugoslovenski pozorišni festival – Festival bez prevoda, koji je namenjen starijoj publici, na kome se već devetnaest godna prikazuju najbolje predstave iz regona.

Festival je počeo izvođenjem komada “Lepotica i zver” (Željko Hubač/Zoran Lozančić) Kruševačkog pozorišta, a potom slede “Trnova ružica” (Spasoje Ž.Milovanović/Nemanja Ranković) NP Užice, “Gusari” (Miloš Janošek/ Jan Čani) Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, lutkarska predstava “Crvenkapa” (Braća Grim/Dobrina Mirčeva) Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović iz Zaječara, a poslednjeg festivalskog dana nastupiće glumci Pozorišta za decu iz Kragujevca sa komadom “Radoznalo slonče” (Radjard Kipling/Todor Valov).

“Procenili smo da gradu, bez obzira na to što na našem repertoaru imamo dečje predstave, nedostaje dečji pozorišni festival. Da li će se on održati, zavisiće od interesovanja dece, njihovih roditelja, grada i škola. Naš cilj je da ponudimo deci da otkriju značaj i lepotu pozorišne umetnosti, a to je i potencijalna klica nečega što bismo u budućnosti želeli da nazovemo Jugoslovenski pozorišni festival za decu”, objasnio je director NP Užice, Zoran Stamatović, dodavši da se festival organizuje bez finansijske podrške grada i bilo koga drugog, jer takvu podršku užičko pozorište nije tražilo.

 

 


Објављено

у

од

Ознаке: