NOVI BEOGRADSKI FESTIVAL

Ustanova kulture “Vuk Karadžić” organizuje od 8. do 11. aprila prvi Beogradski festival savremene ruske drame.
Festival je organizovan u čast jednog od najboljih savremenih ruskih pisaca Nikolaja Koljade, kao pozorišno druženje teatra i umetnika iz iz Srbije i Rusije. Gledaoci će moći da vide predstave rađene po tekstovima savremenih ruskih pisaca i da kroz dijalog i diskusije upoznaju pozorišne stvaraoce iz Srbije, Rusije i Bugarske. Ideja za nastanak ovog projekta potiče od Internacionalnog festivala savremene ruske dramaturgije „Koljada-Plays“, koji desetogodišnjom tradicijom u Jekaterinburgu okuplja desetine najboljih predstava rađenih po tekstovima savremenih ruskih dramskih pisaca. Specijalni gosti Festivala su Nikolaj Koljada i Ksenija Dragunska dramski pisac i generalni sekretar Udruženja dramskih umetnika Rusije.
Tokom četiri dana festivala u UK „Vuk Karadžić“ svakodnevno će se izvoditi po dve ili tri predstave u večernjim terminima. Publika će imati da vidi dve predstave Koljada Teatra iz Jekaterinburga: „Velika Sovjetska enciklopedija“ u režiji Nikolaja Koljade, u kojoj igraju: Alisa Kravcova, Vasilina Makovceva i Anton Butakov i i „Natašin san“ Jaroslave Pulinovič. Teatar Replika iz Sofije (Bugarska) takođe dolazi na festival sa svojom verzijom „Natašinog sna“.
Festival će otvoriti predstava „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“, u režiji Nataše Radulović, a naši mladi reditelji i glumci izvešće praizvedbu komada „Štucanje“ Vladimira Zueva, „Osećaj brade“ Ksenije Dragunske i „Za tebe“ Nikolaja Koljade. Na Festivalu će gostovati i Teatar Replika iz Sofije sa predstavom „Natašin san“, Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa svojom „Bajkom o mrtvoj carevoj kćeri“ i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Draga Jelena“ Ljudmile Razumovske.
U scenskom javnom čitanju prvi put ćemo predstaviti novi komad mladog ruskog autora Ivana Viripaeva „Iluzije“.
Na ovaj način će se publika upoznati sa delima savremenih ruskih pisca i steći uvid u rad pozorišta u Rusiji i Bugarskoj.


Објављено

у

од

Ознаке: