NOVA SCENA ZA PRIŠTINSKO POZORIŠTE

Premijernim izvođenjem mjuzikla “Hotel Kosovo” u režiji Nenada Todorovića, ansambl Narodnog pozorišta iz Prištine otvorio je 12. decembra novu scenu u preuređenom Domu kulture u Gračanici.

Tekst i režiju predstave “Hotel Kosovo” potpisao je Nenad Todorović direktor Narodnog pozorišta u Prištini. Podnaslov predstave je „Scenski priručnik za lakše snalaženje u južnoj srpskoj pokrajini Republika Kosovo“. Radnja komada prati Dobrivoja koji se 15 godina nakon rata vraća u svoje malo mesto na jugu Kosova i Metohije. U muzičko-koreografskim celinama glumci su oživeli brojna pitanja današnje kosovske stvarnosti. Od užasne netrpeljivosti između Srba i Albanaca do odnosa muslimanske i pravoslavne verske zajednice prema okolnostima u kojima funkcioniše život na Kosovu. Poruke pomirenja na kraju komada učinile su „Hotel Kosovo“ prihvatljivim umetničkim delom i van srpskih enklava. Biće ineteresantno gledati Todorovićev komad u nekom albanskom pozorištu ali nije realno očekivati da će se to dogoditi uskoro.

Na sceni Narodnog pozorišta u Gračanici igrao je čitav ansambl, preko 30 umetnika, među kojima su i Aleksandar Mihajlović, Zinaida Dedakin, Branko Babović, Bora Nenić, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Bojan Stojčetović, Milena Jakšić i drugi, kao i plesna grupa “Steet dance” iz Kosovske Mitrovice.


Објављено

у

од

Ознаке: