NOVA SCENA POZORIŠTA MLADIH

Na Maloj sceni Pozorišta mladih premijerno je 27. marta odigrana predstava „Razgovori u četiri oka“ po tekstu Ingmara Bergmana, a u režiji Momčila Miljkovića, čime je otvorena nova, Off scena ovog teatra.

Ideja o otvaranju Off scene u Pozorištu mladih pojavila se iz potrebe da se pozorište otvori za nove ideje i mlade pozorištnike. Već duži vremenski period pozorištu, kao državnoj instituciji, gotovo da je onemogućeno da u ansambl primi mlade glumce, reditelje i dramaturge. “Kroz Off scenu želimo da omogućimo mladim, sposobnim umetnicima da svoje ideje realizuju na sceni Pozorišta mladih. Za koordinatora Off scene pozvala sam Borisa Liješevića, za koga mislim da je prava osoba da pokrene ovu našu iniciativu jer, osim što je izvrstan reditelj, u svakodnevnom je kontaktu sa studentima novosadske Akademije umetnosti”, smatra Emilija Mrdaković, V.D. direktora Pozorišta mladih.

Repertoar Off scene će se formirati i realizovati na nekoliko načina i kroz nekoliko usmerenja: “Kroz selekciju rediteljskih ispita diplomskih i master radova, što znači da bi ispitne predstave, koje budu izabrane, mogle da se izvode na sceni Pozorišta mladih, a neke bi mogle i da ostanu na stalnom repertoaru. Kroz samostalne projekate u kojima bi se primenjivale različite pozorišne tehnike i načini pozorišnog istraživačkog rada. U okviru ovog segmenta podrazumevamo i nove forme lutkarskog teatara i kroz rad na određenim temama i komadima koji su usmereni obrazovanju i interesovanjima mladih srednjoškolskog uzrasta i osnovcima od 5 do 8 razreda”, objašnjava Emilija Mrdaković.

Prema rečima Borisa Liješevića, pozorišta u Novom Sadu oduvek su naklonjena studentima dramskog odseka Akademije umetnosti koji u pozorišnim fundusima nalaze dekore i kostime za svoje ispitne predstave. “Otvaranjem Off scene Pozorište mladih poziva studentske produkcije da zvanično postanu ravnopravan deo repertoara ove kuće. Akademija umjetnosti će time, pored svoje aktuelne scene u multimedijalnom centru na kojem nastupa akademsko pozorište “Promena”, dobiti prostor nekoliko puta mesečno, pa će studenti dobiti priliku da se pokažu i iskušaju i pred drugom publikom od one koja posjećuje ispitne predstave na Akademiji umjetnosti”, smatra Boris Liješević, koordinator Off scene.

Prva premijera Off scene biće ujedno i srpska praizvedba dramatizacije Bergmanovog čuvenog romana „Razgovori u četiri oka“ u režiji Momčila Miljkovića. “Nastala je kao master rad studenata glume Mie Radovanović, Ivane Adžić i Danila Milovanovića. Predstava je na Akademiji ocijenjena kao rad koji prevazilazi njene okvire i zaslužuje da bude viđen i vrednovan i u profesionalnim okruženju”, objasnio je Liješević i dodao da osim prikazivanja ispitnih predstava, Of scena planira radionicu dokumentarnog pozorišta u kojoj će studenti završnih godina dobiti priliku da zajedno stvaraju predstavu na pozorišnim tehnikama koje se u živom opitu bave ispitivanjem stvarnosti i društvenog momenta. Na pomenutim tehnikama poslednjih godina nastaju značajna pozorišna ostvarenja po kojima naš region postaje prepoznatljiv u evropskim pozorišnim okvirima.


Објављено

у

од

Ознаке: