NIŠKI “ŠOFERI”

Premijera komada “Šoferi” Lasla Vegela, u režiji Milana Neškovića, biće izvedena 29. decembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

“Tekst “Šoferi” je poseban zbog svoje istovremene pripadnosti različitim tradicijama. Sa jedne strane, on je utemeljen u onoj našoj komediografskoj struji u kojoj ordiniraju agenti, panduri i žbiri. Ovi dramski likovi na svet gledaju iz istih cipela kao Aleksa Žunjić, Luka Laban i Žika Ajkula. Sa druge strane “Šoferi” dolaze iz srednjoevropske tradicije pozorišta apsurda oličene u delima Slavomira Mrožeka, Vaclava Havela I Ištvana Orkenja, ali i jednog specifičnog, popularnog oblika satire poznatog kao “peštanski vic”. Radnja drame smeštena je u 1974. godinu, a ova predstava tu, sada već daleku i zaboravljenu prošlost, menja distopijskim svetom veoma bliske budućnosti”, zapisano je u programu predstave.

Autorsku ekipu čine scenograf Vesna Popović, kostimograf Dragica Laušević i dramaturg Marko Milosavljević. Igraju: Miroslav Jović, Marjan Todorović, Danilo Petrović, Dejan Cicmilović, Aleksandar Marinković i Miloš Cvetković.


Објављено

у

од

Ознаке: