“(NE)OVENČANE” PREMIJERNO U LONDONU

Premijera predstave „(Ne)ovenčane“, o Flori Sends i Milunki Savić, održana je 13. januara u Kraljevskoj centralnoj školi za govor i dramu u Londonu, na početku tradicionalne manifestacije Srpski mesec u Velikoj Britaniji.

To je prva pozorišna produkcija Srpskog siti kluba, a podržali su je ambasada Velike Britanije u Beogradu i ambasada Srbije u Londonu, u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, saopštila je PR služba projekta.

U središtu multimedijalne predstave rediteljke Maje Milatović-Ovadia su dve nedovoljno slavljene junakinje – Britanka Flora Sends, jedina žena sa Zapada koja se borila u Velikom ratu i Srpkinja Milunka Savić, najodlikovanija žena u istoriji ratovanja. Koristeći memoare i biografije dve heroine, video i audio zapise, kao i Nušićevu „Devetstopetnaestu“, uz improvizacije glumaca, komad ispituje način na koji su, u potrazi pojedinca za slobodom, lični i nacionalni motivi međusobno isprepletani i u kojoj meri ženski pragmatizam ponekad može da nađača patriotski idealizam.

Komad se izvodi na engleskom jeziku. Kreativni tim čine i dramaturg Duška Radosavljević, video dizajner Mafalda Kruz, dizajner zvuka, kompozitor Džon Mekleod, kostimograf Snežana Nikolić. U glumačkoj ekipi su Lora Harling, Piter Rendal, Kristina Katalina, Vesna Vujat i Darko Barić.


Објављено

у

од

Ознаке: