NEIZBEŽNI RAT

Deveti po redu Međunarodni pozorišni festival Joakim InterFest, pod sloganom “Rat u nama i oko nas”, biće održan u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru od 7. do 14. Oktobra.

, na kojem che do 14. oktobra biti izvedeno sedam predstava iz regiona, počinje danas u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Tema ovogodišnjeg Joakiminterfesta je “Rat u nama i oko nas”.

U konkurenciji za nagrade, po izboru selektora Gorana Cvetkovića je 7 predstava iz regiona. Festival otvara Gogoljev “Revizor” u režiji Dražena Ferenčine, radjen u koprodukciji Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Tuzle. Na programu su i “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, “Nora” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Nosorog” Narodnog pozorišta iz Kikinde i “Susret” Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice. Za nagrade konkurišu i “Naš razred” Teatra za deca i mladinci iz Skoplja i “Majstor” u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Selektor festivala pozorišni kritičar Goran Cvetković naveo je da se u selekciji rukovodio činjenicom da je rat glavno obeležje ukupnog postojanja, u svim oblicima, od oružanih sukoba dve sukobljene sile do onog svakodnevnog, u porodici, kafani ili na pijaci.

Na Joakiminterfestu biće dodeljene Joakimove nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumu, vizuelnost predstave i specijalna nagrada. O nagradama će odlučivati žiri koji čine Zlatko Paković, Marko Sosić i Isidora Rajković.

Poslednjeg dana festivala, 14. oktobra, igraće se predstava u čast nagrađenih “Kabare Nušić”, Pozorišta iz Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

U okviru pratećeg programa Festivala u Galeriji Joakim biće otvorena izložba grafika Slobodana Bate Nedeljkovića.


Објављено

у

од

Ознаке: