NAJAVLJENI “NUŠIĆEVI DANI”

Program 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“, koji se organizuje od 16. do 25. aprila, predstavljen je u smederevskom Centru za kulturu. Ovogodišnja dobitnica „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru“ je Radmila Živković, dramska umetnica iz Beograda.

„Komičarski senzibilitet Rade Živković nije jednostavno opisati. Odlikuje ga ponekad iščašena vrcavost, ali i setna osenčenost, – groteskna oštrina, ali i empatija, – ubedljivost, ali i stilizacija, – jarka životnost, ali i osećanje apsurda. Svoj komičarski dar ona je razvijala naročito na repertoaru naše moderne komediografije, pre svega u delima naših klasika prošlog, ali i dalje veoma bliskog nam veka, Nušića i Aleksandra Popovića“, navodi se pored ostalog u obrazloženju žirija i dodaje: „Ova nagrada za životno delo odnosi se na četrdeset godina komičarske energije i harizme Radmile Živković“.

Žiri je radio u sastavu: Svetlana Bojković, mr Tatjana Lazarević Milošević i Svetozar Rapajić. Priznanje će Radmili Živković biti uručeno na završnoj večeri, 25.aprila. Odluke o najboljoj predstavi festivala i najboljem glumačkom ostvarenju doneće žiri u sastavu: Rada Đuričin i Božidar Bole Stošić, dramski umetnici iz Beograda i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti iz Smedereva. Biće izabrana i najbolja predstava po oceni publike.

Ovogodišnji selektor festivala Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj iz Beograda, predstavio je selekciju u takmičarskom programu festivala: Zvezdara teatar igraće „Bajku o pozorištu“ po tekstu Vladimira Đurđevića, Atelje 212 izvešće Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“, Beogradsko dramsko dolazi sa predstavom „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića, u produkciji Zvezdara teatra i agencija „Impressario” i „Colonna” videćemo „Veliki talas“ po tekstu Igor a Amadeja i Narodno pozorište iz Beograda odigraće Nušićevog „Narodnog poslanika“.

Ovogodišnji Festival će otvoriti Vladimir Đurđević, dramski pisac čije se dve predstave nalaze u zvaničnom programu.


Објављено

у

од

Ознаке: