NAGRADE ZAGREBAČKIH DANA SATIRE

Dodelom nagrada završeni su 39. Dani satire Fadila Hadžića u zagrebačkom Satiričkom kazalištu “Kerempuh”.

Dani satire Fadila Hadžića okupili su od 5. do 20. juna najbolja komediografska i satirička dela hrvatske i regionalne pozorišne produkcije, a izvedeno je 12 predstava teatara iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Slovenije. O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani Žiri u sastavu dramaturg i kritičar Hrvoje Ivanković, dramska umetnica Jelena Miholjević i novinarka i kritičarka „Večernjeg lista“ Bojana Radović.

Dobitnik velike nagrade Večernjeg lista za najbolju predstavu u celini je autorski projekt Bobe Jelčića „Ko rukom odneseno“ Teatra &TD iz Zagreba. Nagrada za najbolju režiju pripala je Andrašu Urbanu za predstavu “Životinjska farma” Džordža Orvela Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca Rijeka.

Glavna nagrada za mušku ulogu “Mladen Crnobrnja Gumbek” pripala je Marku Makovičiću za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića “Ko rukom odneseno”, a uloga u istoj predstavi donela je i nagradu za najbolju žensku ulogu Ivani Krizmanić. Igrajući ulogu Adama u predstavi “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta, u režiji Igora Vuka Torbice Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Nebojša Glogovac osvojio je nagradu „Ivo Serdar“ za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.

Nagradu „Sabrija Biser“ mladom glumcu za uspelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobio je Valentin Kostadinovski za ulogu Starca u predstavi Aristofana i Nataše Poplavske „Lizistrata“, u režiji Nataše Poplavske Teatra komedija iz Skoplja. Ravnopravne glumačke nagrade pripale su Svetozaru Cvetkoviću, Gojmiru Lešnjaku Gojcu, Jerku Marčiću, Heleni Peršuh i Tanji Smoje.

Ansambl predstave „Kako smo preživjele“ po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica u režiji Dine Mustafića Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) dobio je priznanje za kolektivni glumački i autorski doprinos. Isto je priznanje dobio i ansambl predstave „Jazavac u Kerempuhu“ (autorski projekat Olivera Frljića Satiričkog kazališta „Kerempuh“). Staša Zurovac dobio je posebno priznanje za koreografiju i scenski pokret u predstavi „Razbijeni krčag“ Jugovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.


Објављено

у

од

Ознаке: