NAGRADE “NUŠIĆEVIH DANA”

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada, u smederevskom Centru za kulturu u subotu, 25. aprila završeni su 32. „Nušićevi dani“ koji su se ove godine odvijali pod sloganom „Nušić je sam život“.

Statueta Branislava Nušića za najbolju predstavu u celini 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu, po oceni stručnog žirija (Božidar Stošić, Rada Djuričin, Dragoslav Bata Mandić) , pripala je predstavi „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Saše Gabrića. Predstava je u punoj meri donela duh i smisao dela Branislava Nušića, piše u obrazloženju žirija.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini, na osnovu glasova publike, plaketa sa likom Branislava Nušića, pripala je predstavi Vladimira Đurđevića „Bajka o pozorištu“ u izvođenju Zvezdara teatra.

Prošle godine ustanovljena nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, jednog od dugogodišnjih saradnika festivala „Nušićevi dani“ dodeljena je Miodragu Mikiju Krstoviću, za ulogu Hadži Petra Protića u predstavi „Bajka o pozorištu“ u izvođenju Zvezdara teatra. U predstavi „Bajka o pozorištu“, Vladimira Đurđevića minimalnim sredstvima na najbolji način doneo je lik prevrtljivog i licemernog političara, piše u odluci žirija.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru uručena je Radmili Živković, dramskoj umetnici iz Beograda, koja će potom izvesti svoj program.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri dobili su Miodrag Miki Krstović za ulogu Hadži Petra Protića u „Bajci o pozorištu“, Nenad Jezdić za ulogu Agatona u „Ožalošćenoj porodici“, Vladan Milić za ulogu Pere u „Tri klase i gospođa Nušić“, Branko Vidaković za ulogu Srete u „Narodnom poslaniku“ i Ljiljana Stjepanović za ulogu Natalije Hadži Antić u „Velikom talasu“.

U festivalski program 32. „Nušićevih dana“, selektor Bratislav Braca Petković, dramski pisac i reditelj, uvrstio je dve Nušićeve drame i tri dela savremenih srpskih komediografa.


Објављено

у

од

Ознаке: