NAGRADE JUBILARNIH VOJVODJANSKIH SUSRETA

Najbolje predstave 65. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine su “Nosorog” Narodnog pozorišta iz Kikinde i “Snežna kraljica” subotičkog Dečjeg pozorišta (konkurencija predstava za decu).

Žiri 65. po redu Susreta radio je u sastavu: Igor Burić, predsednik žirija, Teofil Pančić i Uglješa Šajtinac i nakon odgledanih 11 predstava u zvaničnoj konkurenciji po izboru selektora Ljuboslava Majere, doneo je odluke da se dodele i sledeća priznanja: Nagrada za najbolju režiju pripala je Snežani Trišić za režiju predstave “Nosorog”, Ežena Joneska, u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda; glumačke nagrade dobili su Silvija Križan, za ulogu Gertrude u predstavi “Bán Bánk”, Jožefa Katone, u izvođenju Újvidéki Szinház – Novosadskog pozorišta, Milica Janevski, za ulogu Slavke u predstavi “Doktor Nušić”, Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor – Kruševačkog pozorišta, Aron Balaž, za ulogu Biberaha u predstavi “Bán Bánk”, Jožefa Katone, u izvođenju Újvidéki Szinház – Novosadskog pozorišta, Marko Gvero, za ulogu Beranžea u predstavi “Nosorog”, Ežena Joneska, u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda; Marija Kalabić nagradjena je za scenografiju, a Dragica Laušević za najbolji kostim u predstavi “Doktor Nušić”, Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor – Kruševačkog pozorišta. Željko Avdalović posthumno je nagradjen za muziku u predstavi “Ostavite porkuku ili begunci”, Vide Ognjenović, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Nagrada “Tihomir Mačković” pripala je Jeleni Milić-Zlatković, za kreaciju lutaka u predstavi “Zec, kornjača i kompanija”, Milene Depolo, u izvođenju Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin. Specijalnu nagradu žiri je dodelio glumačkom ansamblu predstave “Nebeski odred”, Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića, Srpskog narodnog pozorišta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

Nagrada mladom glumcu koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine pripala je Nedi Grubiši, za ulogu Zida, u predstavi San letnjeg Sna, adaptacije drame San letnje noći, Vilijema Šekspira, u izvođenju Narodnog pozorišta Sterija, scena na rumunskom jeziku, Vršac, a Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ – Ivi Gikovoj i Ivajlu Nikolovu, za likovnu obradu predstave Snežna kraljica, po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, u izvođenju Dečjeg pozorišta – Dječjeg kazališta – Gyermekszínház Subotica.


Објављено

у

од

Ознаке: