NAGRADE I PREMIJERA

Pozorište za decu Kragujevac izvešće 1. oktobra prvu premijeru u ovoj sezoni – „Petra Pana” (po romanu škotskog pisca i dramaturga Džejmsa Metjua Barija) u režiji Miloša Milovanovića, a sa podgoričkog Medjunarodnog festivala lutkarstva vratili su se ovenčani Gran prijem.

Iako je bajkoviti sloj priče ono što prvo asocira na „Petra Pana“, ako se zagledamo između svih tih vila, gusara i izgubljenih dečaka, shvatićemo jasno poruku koju je pisac hteo da nam prenese, a to je da nam je svima potreban neko ko će nas uvek voleti, i onda kada smo „veseli i nevini“, i onda kada smo „pomalo sebični“, zapisano je u programu predstave. Naslovnu ulogu tumači Petar Lukić, a igraju i Milica Redžić Vulević, Milomir Rakić, Nevena Brzaković i Vladimir Đoković.  Dizajn lutaka i kostima potpisuje Ana Kolbjanova, koja je zajedno sa rediteljem osmislila i scenografiju, dok je kompozitor Vuk Spasić.

Četvrti Međunarodni festival lutkarstva u Podgorici održan je 9. do 13. septembra. U takmičarskoj konkurenciji su bile predstave iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Albanije. Pozorištu za decu iz Kragujevca pripao je Gran pri za izvođenje predstave „Radoznalo slonče”. Sem ove, kragujevački ansambl dobio je i nagradu za za scenografiju, lutke i kostime (kreacija Stefanka Kiuvlieve), a i dečiji žiri dodelio je nagradu Kragujevčanima za najbolju predstavu. U žiriju smotre bili su: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg (Crna Gora), prof. dr Fatma Kučeli, katedra za pozorište Duzdže univerziteta (Turska) i Marta Aroksalaši, glumica i direktor subotičkog Pozorišta za decu.

Adaptaciju i režiju predstave PZDKG „Radoznalo slonče” uradio je Todor Valov, scenografiju, lutke i kostime Stefanka Kiuvlijeva a muziku je komponovala Elena Metodieva.


Објављено

у

од

Ознаке: