NAGRADE DANA KOMEDIJE

Uručenjem nagrada i čitanjem poruke povodom Svetskog dana pozorišta – poljskog reditelja Kšištofa Varlikovskog završen je 27. marta 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ u Jagodini.

Festival, koji je otvoren 20. marta, održan je pod motom „I smej i suze dolaze od srca“ Jovana Popovića – Sterije. „Dani komedije“ bili su u znaku srpskog komediografa Branislava Nušića, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji po izboru selektorke Iven Vujić – četiri su bile po tekstovima ili inspirisane delima ovog našag jednog od najvećih komediografa.

Žiri u sastavu dramski pisac Željko Hubač (predsednik), glumica Ljiljana Dragutinović i direktor JNP „Novi put“ iz Jagodine Ljubiša Vujić dodelio je Nagradu “Mija Aleksić” za najbolju predstavu Festivala – projektu „Doktor Nušić“ Branislava Nušića, režija Kokan Mladenović, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta. Statuetu „Ćuran“ za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Snežani Trišić za režiju predstave „Mister dolar“ Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Nagradu „Zlatni ćuran“ za životno delo, ove godine dobila je srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana Bojković. Žiri je tri ravnopravne nagrade Statuetu “Ćuran“ „za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Biljani Keskenovć za ulogu Mare u prestavi „Doktor Nušić“, Draganu Petroviću za ulogu Spasoja u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ Dušana Kovačevića, režija Nebojša Bradić u izvođenju Zvezdara teatar Beograd i Saši Torlaković za ulogu Živote u „Doktoru Nušiću“. Nagradu „Nikola Milić“, za epizodnu ulogu, koja se dodeljuje u znak sećanja na glumca Milića, rodom iz Jagodine, žiri je dodelio Zoranu Karajiću za ulogu gospodina Paliveca u predstavi „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ po Jaroslavu Hašeku u režiji Aleksandra Lukača i izvođenju Šabackog pozorišta. Najboljom mladom glumicom, žiri je proglasio Milicu Janevski za ulogu Slavke u predstavi „Doktor Nušić“, a najbolji mladi glumac je Branislav Trifunović za ulogu Milorada u istoj predstavi.

Nagradu za kostimografiju dobila je Marina Vukasović Medenica za kostim u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ a nagradu za scenografiju Marija Kalabić za scenografiju predstave „Doktor Nušić“. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Gradsko pozorište iz Jagodine izvelo je predstavu „Heroji“ Predraga Perišića, režija Branislav Nedić.

Najbolja prestava po oceni publike je „Potpuno skraćena istorija Srbije“ Maje Pelević i Slobodana Obradovića, režija Olja Đorđević u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada. Novosađanima je uručena nagrada „Miodrag Petrović – Čkalja“ i statueta „Jovanča Micić“, specijalna diploma dnevnog lista „Politika“ i specijalna nagrada „za kolektivnu igru“.

 


Објављено

у

од

Ознаке: