NAGRADE ALEKSINAČKOG PIP-A

Uručenjem nagrada i predstavom „Pozovi M radi preljube“, van zvanične konkurencije, u izvođenju Teatra 91 u Aleksincu je zatvoren 3. Festival prvoizvedenih predstava.

Najviše nagrada osvojilo je Šabačko pozorište za predstavu „Tektonika osećanja“, dok je specijalna Povelja za doprinos srpskoj drami uručena akademiku Dragoslavu Mihailoviću. „Sve sam dugo radio i srećan sam što sam dočekao da u Aleksincu to pročitaju i vide i shvate da pisanje treba negovati“, kaže akademik Dragoslav Mihailović, dobitnik specijalne Povelje za doprinos srpskoj drami.

Tokom šest večeri Festival praizvedbi posetilo je oko dve i po hiljade gledalaca. Svaka predstava nastala po tekstovima koji se prvi put izvode u Srbiji u produkcijama Narodnog pozorišta i Ateljea 212 iz Beograda, te pozorišta iz Vranja, Kragujevca i Šapca igrana je pred punom salom.

Žirija III Festivala prvoizvedenih predstava doneo je odluke da se dodele:  Specijalne nagrade Gorici Popović za ulogu Florens Foster Dženkins u predstavi „Slavna Florens“ pozorišta „Atelje 212“ iz Beograda, Suzani Lukić za uloge Mine, Ksenije i Ive u predstavi „Bizarno“ i Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta i Isidori Rajković za ulogu Drage Mašin u predstavi „Zeleni zraci“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca. Nagrada za najbolju glumicu pripala je Sonji Milojević za ulogu Diane u predstavi „Tektonika osećanja“ Šabačkog pozorišta, a Nagrada za najboljeg glumca Igoru Đorđevića za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Snežana Trišić za režiju predstave „Bizarno“, dok je autor komada Željko Hubač dobio priznanje za za najbolji dramski tekst. Najbolja predstava u celini po odluci Žirija je „Tektonika osećanja“ Šabačkog pozorišta, a po mišljenju publike – „Bizarno“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta.


Објављено

у

од

Ознаке: