NAGRADE 61. POZORJA

Najbolja predstava 61. Sterijinog pozorja, po odluci žirija je projekat Ateljea 212 – “Pijani” Ivana Viripaeva, u režiji Borisa Liješevića.

Žiri Pozorja – Miloš Latinović (predsednik), Ana Tasić, Saša Torlaković, Radivoje Dinulović i Željko Jovanović video je od 26. maja do 1. juna sedam predstava u Selekciji nacionalne drame i pozorišta i doneo sledeće odluke: Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Tanji Šljivar za tekst “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, u režiji Mirjane Karanović, Bosansko narodno pozorište Zenica (Bosna i Hercegovina); Sterijina nagrada za režiju i za scenografiju dodeljena je Andrašu Urbanu za predstavu “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, Narodno pozorište Beograd.

Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje dobili su Aron Balaž, za ulogu Tejvjea mlekadžije u predstavi “Violinista na krovu” Džozefa Stajna i Džerija Boka, režija Atila Bereš, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház; Bojan Žirović za ulogu Lorensa i Branislav Trifunović za ulogu Matijasa u predstavi “Pijani”; PIJANI Ivana Aleksandroviča Viripajeva, režija Boris Liješević, Pozorište Atelje 212 Beograd; Hermina G. Erdelji za ulogu Ane Edeš u predstavi “Ana Edeš” po motivima istoimenog romana Dežea Kostolanjija, režija Jožef Cajlik, dramatizacija Kata Đarmati, Narodno pozorište – Narodno kazalište – Népszínház Subotica, Drama na mađarskom jeziku.

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala je Mirjani Stojanović Maurič za kostime u predstavi “Violinista na krovu”, a za originalnu scensku muziku – Ireni Popović Dragović za predstavu “Rodoljupci”. Sterijinu nagradu za koreografiju dobio je Djerdj Kramer za “Violinistu na krovu”.

Specijalna Sterijina nagrada dodeljena je užičkom Narodnom pozorištu za repertoarsko opredeljenje, izuzetan tretman domaće književnosti, posvećenu igru ansambla i zahtevnu produkciju predstave “Hromi ideali” po motivima romana Čedomir Ilić Milutina Uskokovića, režija Zlatko Sviben, dramatizacija Olga Dimitrijević.

Nagrade iz Fonda «Dara Čalenić» za najbolju mladu glumicu i mladog glumca pripale su Marti Bjelici (“Pijani”, Atelje 212) i Enesu Haliloviću (“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, BNP Zenica).

Žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije u sastavu: Darinka Nikolić (predsednica), Dejan Penčić Poljanski i Milivoje Mlađenović, za najbolju predstavu proglasio je “Rodoljupce” beogradskog Narodnog pozorišta, dok je po oceni publike najbolji bio “Violinista na krovu” SNP-a i Novosadskog pozorišta.

Pozorje će biti završeno dodelom priznanja i predstavom u čast pobednika – “Nečiste sile” Ljubiše Vićanovića, u režiji Bogdana Jankovića i izvodjenju Narodnog pozorišta iz Užica.


Објављено

у

од

Ознаке: