NAGRADE 60. STERIJINOG POZORJA

Odlukom žirija najbolja predstava jubilarnog Pozorja, u Selekciji nacionalne drame i pozorišta, je “Kazimir i Karolina”, Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić i izvodjenju Ateljea 212.

Žiri 60. Sterijinog pozorja – Branka Krilović, predsednica, Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Igor Bojović i Milivoje Mladjenović – video je od 26. maja do 02. juna 2015. devet predstava u Selekciji nacionalne drame i pozorišta. Projekat “Kazimir i Karolina” osvojio je čak pet nagrada: za najbolju predstavu u celini, za režiju, za scenografiju (Darko Nedeljković), kostime (Maja Mirković) i dva ravnopravna glumačka priznanja (Katarina Žutić i Jelena Djokić).

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Mileni Marković za dramu “Zmajeubice” u režiji Ive Milošević, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Glumačke nagrade dobili su i Anita Mančić za ulogu Blanke u predstavi “Dok nas smrt ne razdvoji” Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića, Radionice integracije Beograd i Nebojša Ilić za ulogu Donda Vojina u predstavi “Providenca” Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina, Centra za kulturu Tivat (Crna Gora). Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Vladimiru Pejkoviću za muziku u predstavi “Zmajeubice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za scenski pokret Andrei Kulešević za predstavu “Doktor Nušić” po Nušićevoj komediji DR, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

Specijalna Sterijina nagrada autorsko-izvođačkom timu za inovativan pristup angažovanom pozorištu dodeljena je projektu “Život stoji, život ide dalje” Filipa Vujoševića, u režiji Jelene Bogavac, Bitef teatra Beograd.

Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu pripala je Jovani Gavrilović za uloge u predstavama “Dok nas smrt ne razdvoji” i “Zmajeubice”, a za najboljeg mladog glumca – Slavenu Došlo za ulogu u predstavi “Život stoji, život ide dalje”.


Објављено

у

од

Ознаке: