NACIONALNE PENZIJE NE TREBA UKINUTI

Udruženje dramskih umetnika Srbije smatra da nacionalne penzije u oblasti kulture nikako ne treba ukidati; saopštenje u vezi sa ovim stavom, koje potpisuje predsednik UDUS-a Vojislav Brajović prenosimo u celini:

“Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) pozdravlja izjavu gospodina Vanje Udovičića, ministra za sport i omladinu, da država Srbija neće prestati da dodeljuje nacionalna priznanja vrhunskim sportistima.

Odluka Ministarstva kulture i informisanja o obustavi dodele nacionalnih priznanja umetnicima bila je posledica neadekvatnih odluka pojedinih komisija i političkih pritisaka da se priznanja dodeljuju licima koja ne zadovoljavaju uslove iz Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, što je dovelo do narušavanja ugleda ovog priznanja.

Udruženje dramskih umetnika Srbije, kao i najveći deo umetnika i kulturne javnosti, u potpunosti je saglasno sa stavom Ministarstva da je neophodno potrebno da se učvrste institucionalni okviri, propišu i striktno primene mehanizmi i profesionalni kriterijumi koji će sprečiti dalju inflaciju i devalvaciju priznanja.

Stoga pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da u što kraćem roku pristupi donošenju kriterijuma za dodelu posebnih priznanja umetnicima, odnosno stavi do znanja javnosti da nacionalna priznanja nisu ukinuta.

Verujemo da će jedino na takav način država moći da se oduži umetnicima koji su svojim stvaralaštvom doprineli kulturnom razvitku zemlje i koji su ta priznanja zaslužili”.


Објављено

у

од

Ознаке: