MONOGRAFIJA O DUŠANU KOVAČEVIĆU

Knjige Aleksandre Kuzmić „Slika sveta u dramama Dušana Kovačevića“ u izdanju MPU Srbije biće predstavljena 8. Oktobra u Muzeju pozorišne umetnosti.

Učestvuju: Dušan Kovačević, Svetozar Rapajić, Petar Marjanović i Aleksandra Kuzmić, autorka. Odabrane tekstove čita Marina Marković.

“Slika sveta u dramama Dušana Kovačevića” sa podnaslovom “Gola istina i čas istorije”, koju je, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ove godine objavio Muzej pozorišne umetnosti, prvo je monografsko delo koje se bavi stvaralaštvom ovog pisca.

„U ovoj osobenoj knjizi Aleksandra Kuzmić bavi se reprezentativnim delom opusa Dušana Kovačevića nastalom u razdoblju od 1972. do 1996. Autorka je sa valjanim razlozima od jedanaest dramskih dela izdvojila četiri:Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Sveti Georgije ubiva aždahu i Lari Tompson, tragedija jedne mladosti. Osnovna tema za koju se autorka opredelila jesu osobenosti likova, razlozi i motivi njihovih sukoba, ideologije koje su im svojstvene, odnosno odnosom tih ideologija i društvenog okruženja. Pri tom temeljno i znalački istražuje u kojoj su meri Kovačevićevi likovi ukorenjeni u savremeni istorijski trenutak, a u kojoj meri su svevremeni”, zapisao je u recenziji profesor Petar Marjanović.

 


Објављено

у

од

Ознаке: