MJUZIKL ZA NOMUS

Premijera mjuzikla „Buđenje proleća“ Franka Vedekinda, Stivena Satera i Dankena Šeika, u režiji Zoltana Puškaša, radjena u koprodukciji Novosadskog pozorišta sa festivalom NOMUS, biće izvedna na programu ovog Festivala 22. Aprila.

Ovo je, nakon „Čarobnjaka iz Oza“ i „West side story“, treća saradnja Novosadskog pozorišta i NOMUS-a.

Reditelj Puškaš kaže: “I dalje postoje važne teme o kojima se ćuti. I dalje je prebitno i jedino važno šta komšija kaže, a ne kako se dete oseća, dakle bitna je dobra slika ka javnosti, ne činjenično stanje i volja da se ono promeni. Zapanjujuće je koliko ne napredujemo u nekim osnovnim stvarima. Dete odraste bez svesti roditelja u kakvu je ličnost stasalo njihovo dete. Ako se na svu tu zatvorenost i zabetoniranost doda priča o pedofiliji, silovanjima, psihičkom zlostavljanju, eto materijala za predstavu o odrastanju… Osim toga, ta deca nisu nimalo ambiciozna, kako bi bilo logično da mlad čovek bude, da ima želje i htenja, dakle, ne u nekom bolesnom smislu, nego civilizacijskom, ljudskom. Oni prosto nemaju ambicija, ni na kratke, ni na duge staze, nemaju ni male, ni velike ciljeve. Oni prosto žive danas, a sutra – ko zna… Ali, volim da radim sa mladim ljudima jer sam opet siguran da samo oni mogu doneti proleće.”

Scena su osmislili reditelj i Boris Radujko, kostimograf je Andrea Ledenjak, koreograf Ildiko Đeneš. Animacija je uradio Endre Ajandi, a orkestracija muzički saradnik David Klem. Prevodilac pesama i dramaturg je Robert Lenard. Igraju: Čongor Berta, Bence Salai, Robert Ožvar, Aron Silađi, Zoltan Rokuš, Lea Blaško, Bea Sekelj, Judit Laslo, Stanislava Orlović, Judit Verebeš, Timea Filep, Terezija Figura, Arpad Mesaroš.


Објављено

у

од

Ознаке: