MISTERIJA “HAMLET”

Premijera “Hamleta” Viljema Šekspira, u režiji Nikole Zavišića biće izvedena 29. januara u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Projekat se vezuje za obeležavanje 400 godina od smrti značajnog dramatičara, a zasigurno će izazvati veliko interesovanje obzirom da naslovnu, kao i ulogu Fortinbrasa tumače glumice: Jovana Mišković i Nina Rukavina. Dramaturzi predstave su Svetislav Jovanov i Vladislava Vojnović, a reditelj Zavišić potpisuje i dizajn svetla.

“Hamlet” stoji na početku niza Šekspirovih velikih tragedija („principal tragedies“), pošto mu slede “Otelo”, “Kralj Lir”, “Makbet” i “Koriolan”. Od svih njih, smatra se da je u “Hamletu” Šekspir ostvario, sa najvećom doslednošću i dubinom, ravnotežu složene dramske radnje, suptilne karakterizacije i filozofskih značenja. U kojoj meri je tragedija o danskom kraljeviću promenila „pejzaž“ engleske (ne samo dramske) književnosti, govori i podatak da je kroz “Hamleta” Šekspir uveo u engleski jezik preko šest stotina novih reči ili fraza.

U Srpskom narodnom pozorištu, “Hamlet” je poslednji put igran pre pedeset i pet godina, dakle 1961. godine, u režiji Dimitrija Đurkovića.

Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, a kompozitor Goran Simonoski. Uloge su poverene glumcima SNP-a: Igoru Pavloviću, Gordani Jošić Gajin, Jovani Mišković, Zoranu Bogdanovu, Nabojši Saviću, Mariji Medenici, Grigoriju Jakišiću, Miloradu Kaporu, Miroslavu Fabriju, Dimitriju Arandjeloviću, Aleksandru Gajinu i Nini Rukavini.


Објављено

у

од

Ознаке: