Milica Kralj REPOČETAK

Novi početak Ludusa!

Ponovni novi početak, doduše.

Buran istorijat: pokreće se novina, borba za svako izdanje, novina se gasi, pokreće se novina, borba za svako izdanje… Prilikom poslednjeg gašenja jedinih pozorišnih novina, niko se nije osvrnuo niti mnogo uzbudio. Par kratkih natpisa u štampi, čisto reda radi i na nivou obaveštenja: valja nečim ispuniti rubriku Kultura gde takva još postoji, a da, gle čuda, nije zamenjena rubrikom Zabava ili Jet Set. U rubrici Kultura, na primer, teško da možete naći neophodne vam informacije o tome ko je prisustovao nekoj pozorišnoj premijeri te videti kako se ko tom prilikom obukao, ko je koga ne /voleo i saznati ko je te nedelje proglašen za zvezdu. A tek što je Ludus zanemarivao te važne činjenice o pozorišnom, i uopšte, svetu! Pa je u stvari i normalno što je izazvao toliku dozu ravnodušja svojim neizlaženjem, te tako zlehudo propao.

Ali!

Ni pozorište kao da nikoga više ne zanima, pa će preživeti. Ništa mu drugo ne preostaje! A kao i umetnost kojom se bavi, žilav je i taj Ludus! Sad ga evo opet, al’ ovaj put u sasvim drugoj formi. Formi koja ide u korak sa vremenom! Mada se, u stvari, čini da ovo naše vreme ide sve brže unazad… Al’, dobro sad, tako se kaže…

Dakle: Ludus kreće u korak sa vremenom. A opet ni ovaj izraz nije baš najsrećniji – ako će Ludus pratiti ovo vreme da li to znači da će biti mračan, obeshrabrujuć, samoljubiv, površan, vulgaran i udžbenik nepismenosti? Čekaj sad… ako pozorište ide u korak sa vremenom da li onda ono mora biti mračno, obeshrabrujuće i to ostalo ? Da li zato sve manje koga zanima? Logika me odvede sad nekuda kuda nije primereno za ovaj trenutak i uopšte sad nije taj trenutak.

Dakle!

Ludus kreće u korak sa tehnologijom ovog vremena. Tako nekako…

Nadam se da će u smislu forme najzad biti bezbedan, a da će u smislu sadržaja njime vladati opšti haos! Onaj kreativni, naravno.

 


Објављено

у

од

Ознаке: