MESO TRAŽI SVOJE

Premijera predstave “Dekameron”, za koju je tekst prema motivima dela Đovanija Bokača napisala Ana Đorđević, u režiji Ane Tomović biće izvedena 4. decembar na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Knjigu “Dekameron” čini 100 novela koje su, navodno, u sedam dana ispričali sedam žena i tri muškarca, tražeći u pričanju spas od kuge koja je harala Firencom. U stvaranju Dekamerona Bokačo je napustio viteštvo, mitologiju, alegoriju i kompletan klasičan svet, te se zatvorio u svoje društvo – živeo i uživao u njemu.

“Vidimo jasno i osećamo da ne postoji ono vreme i ovo vreme, već jedno isto vreme. Čovečanstvo je u svojim najdubljim strahovima, najvišim stremljenjima, najvećim lažima i najintenzivnijim gladima uvek bilo isto. Menjaju se kostimi. Meso ispod njih je ono isto. Ono buja, traži svoje. Ono boli, truli i propada. I onda, kao i sada, ljudski um bi samo hteo da tom mesu produži rok, da ga učini besmrtnim”, kaže Ana Djordjević.

Dramaturg projekta je Vuk Ršumović, kompozitor Irena Popović, scenografski tim čine Ana Tomović, Vladimir Savić, Ivana Rončević, a ostimograf je Marina Sremac. Igraju: Marko Savić, Filip Đurić, Nenad Pećinar, Sanja Ristić Krajnov, Jovana Stipić, Milica Grujičić, Draginja Voganjac, Milan Kovačević, Tijana Maksimović i Radoje Čupić.


Објављено

у

од

Ознаке: