IN MEMORIAM: Tomaž Pandur (1963-2016)

Istaknuti slovenački i evropski reditelj Tomaž Pandur preminuo je iznenada tokom probe predstave „Kralj Lir“ Makedonskog narodnog teatra u Skoplju.

Pandur je rođen u Mariboru 1963. godine. Diplomirao je režiju u Ljubljani i već mu je prva profesionalna predstava „Šeherezada“ donela brojne nagrade. Iste godine, sa tek 26 godina, postao je upravnik Drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru. Bio je reditelj izuzetnog dara čije se delo temeljilo na adaptacijama dramskih klasika kojima je pristupao vrlo originalno.

Tokom sedam sezona u SNG-u postavio je niz izuzetnih ostvarenja od Geteovog „Fausta“ i Šekspirovog „Hamleta“, do Danteove „Božanstvene komedije“. Sa 33 godine odlazi iz Slovenije i počinje da živi i stvara u Njujorku, Hamburgu i Madridu. Sa svojim predstavama Pandur je gostovao u mnogim zemljama: od Argentine, Kolumbije i Venecuele – do Koreje, Rusije, Italije, Belgije i Danske. Nagrađivan je na mnogim svetskim pozorišnim festivalima, između ostalog, i na Bitefu. Najznačajniji Pandurovi poduhvati su, osim pomenutih,  „Ruska misija“, „Babilon“, opera Gorana Bregovića „Tišina Balkana“, Pavićev „Hazarski rečnik“, „Tesla elektrik kompani“, „Kaligula” (za Ulisis teatar) i „Rat i mir“.

Sa svojom trupom Pandur Teatri, posljednjih godina radio je i živeo je u Madridu.


Објављено

у

од

Ознаке: