IN MEMORIAM: Mira Stupica (1923-2016)

Jedna od najznačajnijih dramskih umetnica ovih prostora, Mira Stupica preminula je 19. avgusta u Beogradu.

Rodjena je u Gnjilanu 1923. godine. Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955. zajedno s Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gde glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957. nakon čega se vraća u Beograd. Rad na filmu započela je 1951. godine, od kada je ostvarila oko 50 filmskih i televizijskih uloga.

Bila je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja, kao i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i beogradskog Narodnog pozorišta. Svoj nemerljiv trag u pozorišnom životu Jugoslavije i Srbije ostavila je i ulogama u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Neke od njenih najznačajnijih uloga su Petrunjela u Držićevom “Dundu Maroju”, Lucijeta u “Ribarskim svađama” i naslovna uloga u “Mirandolini” Goldonija, Grušenjka u predstavi “Braća Karamazovi” i Nastasja Filipovna u “Idiotu” Dostojevskog; “Glorija” Ranka Marinkovića, Sarduova Katarina u “Madam San-Žen”, Kohutova Marija (“Marija se bori s anđelima”), Pirandelova Ignacija u “Večeras improvizujemo”, Brehtova Dženi u “Operi za tri groša” i Gruša Vahandze u “Kavkaskom krugu kredom”, te Krležina Barunica Kasteli u “Glembajevima”, Šilerova Ledi Milford (“Spletka i ljubav”) i Tolstojeva “Ana Karenjina”. Poslednja uloga u istoimenom komadu – “Princeza Ksenija od Crne Gore”, 1994. u Zetskom domu na Cetinju.

Dobitnica je svih najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih nagrada za glumu, od Dobričinog prstena, tri Zlatna lovor vijenca sarajevskog Messa, dve Sterijine nagrade, Zlatne arene, nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo i mnogih drugih. Njena knjiga „Šaka soli“ nezaobilazno je štivo ne samo za ljubitelje i poznavaoca teatra, nego i kao trag i svedočanstvo o vremenu druge polovine dvadesetog veka, dobu koje je Mira Stupica snažno obeležila svojom glumačkom pojavom i javnim prisustvom.

Preminula je dva dana posle svog devedeset trećeg rođendana.

Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.


Објављено

у

од

Ознаке: