MAJSTORSKO PISMO U JDP-U

Serija predavanja pod imenom “Majstorsko pismo: Veče sa…” biće održana od 13. do 16. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i predstaviće četvoricu umetnika: Roberta Vilsona, Dušana Jovanovića, Slobodana Unkovskog i Dejana Mijača.

Vrhunski pozorišni reditelji podeliće refleksije o svom radu i o pozorištu uopšte, sa publikom, mlađim profesionalcima i onima koje teatar zanima kao društveni fenomen. Svoj četvorici umetnika zajedničko je veliko iskustvo i potpuna posvećenost pozorištu. Svoje različite poetike i pristupe pozorištu demonstriraće na različite načine: kroz performans-predavanje, radionicu, razgovor sa publikom.

Serijal započinje gostovanjem jednog od najznačajnijih pozorišnih reditelja na svetu Roberta Vilsona. Predavanje na engleskom jeziku pod nazivom “1 DA LI STE BILI OVDE? 2 NE, OVO JE PRVI PUT – Veče sa Robertom Vilsonom” biće održano na Sceni „Ljuba Tadić” u sredu 13. maja. Gostovanje Roberta Vilsona u JDP-u finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Slovenački reditelj Dušan Jovanović u JDP- u je režirao tri predstave, a jedna od njih, prazivedba Balkanskog špijuna, odigrana je stotinu i pedeset puta, označavajući ključni trenutak u društvenom, političkom i pozorišnom životu Jugoslavije, svojevrsni artefakt epohe. Predavanje Dušana Jovanovića biće održano u četvrtak 14. maja na sceni Studio JDP.

Slobodan Unkovski, najpoznatiji i najznačajniji makedonski reditelj, i jedan od nekoliko najvažnijih jugoslovenskih reditelja, u JDP-u je radio desetak puta, a njegov Hrvatski Faust, Bure Baruta i Šine obeležili su poslednje tri decenije našeg glumišta, svaka na svoj način predstavljajući i više od pozorišnog čina – izraz duha svog vremena. Predavanje Slobodana Unkovskog je u petak 15. maja na sceni Studio JDP.

Dejan Mijač, vodeći srpski pozorišni reditelj, režirao je u JDP-u tridesetak predstava koje predstavljaju neke od najznačajnijih dometa u istoriji pozorišta na ovim prostorima. Među najznačajnije spadaju Pučina po Nušiću, Sterijini Rodoljupci i prazivedba Putujućeg pozorišta Šopalović, Ljubomira Simovića. Predavanje Dejana Mijača zakazano je za subotu 16. maja na sceni Studio JDP.

Dušan Jovanović, Slobodan Unkovski i Dejan Mijač učestvovali su u svetkovini otvaranja nove zgrade JDP, režirajući predstave koje su sukcesivnim pojavljivanjem obeležile novi početak Velike scene. JDP je objavilo i knjigu Biti u pozorištu, teatrološkinje Marine Milivojević Mađarev, svedočanstvo o različitim poetičkim pristupima teatru, ali i dokument o svojevrsnom majstorskom pismu koje su ova tri umetnika ostavila našem pozorištu.

 


Објављено

у

од

Ознаке: