LUTKE OSVAJAJU NIŠ

U Pozorištu lutaka Niš od 1. do 4. decembra održavaju se 46. Susreti profesionalih pozorišta lutaka Srbije na kom će nastupiti sve naše profesionalne, lutkarske scene.

U takmičarskom programu učestvuju: “Petar Pan” (Pozorište za decu Kragujevac), “Par cipela” (Dečje pozorište Subotica), “Bajka o ribaru I ribici” (Pozorište lutaka Pinokio), “Zec, kornjača I kompanija” (Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin), “Mačak u čizmama” (Malo pozorište “DuškoRadović”), “Ima li deda odelo?” (Pozorište mladih Novi Sad) i nova predstava Pozorišta lutaka iz Niša “Olovni vojnik I balerina”.

U revijalnom delu Susreta nastupiće gosti iz Osijeka (Hrvatska) i Varne (Bugarska).

Prateći program čine dve radionice, dve izložbe i okrugli sto. Radionica Jožefa Pernarčiča iz Slovenije namenjena je deci i odraslima, a interaktivan i dinamičan program će ih upoznati sa tehnikama izrade ginjola. Polaznici će na kraju praviti lutke, koje će moći da ponesu sa sobom.

Radionica Darka Kovačovskog, reditelja iz Bugarske, namenjena je studentima, učenicima, profesionalnim i glumcima amaterima i svima koji žele da se upoznaju sa osnovama tehnike senki. Istražuje svetlo i senku, različite predmete koji mogu postat ilutke, materijale koji se koriste i u uzradi i u animaciji.

Izložbu “Čarobnjaci I zNiša”, nazvanu po istoimenoj monografiji Pozorišta lutaka Niš, otvoriće novinar I publicista Slobodan Krstić, koji je I priredio 2008. godine. Biće prikazana dugaistorija lutkarstva u Nišu – 7 godina amaterskogi 57 godina profesionalnog stvaralaštva.

Okrugli sto “Paralele, osvrt na aktuelnosti u lutkarstvu u regionu” vodiće predsednica ASSITEJ Centra Srbije, Diana Križanić Tepavac. Zamišljen je kao platforma za razmenu informacija o aktuelnostima u lutkarskom stvaralaštvu u regionu.

Stručni žiri čine: Nebojša Jovanović Boban, Nikola Zavišić i Vladimir Petričević, koji će odlučivati o ukupno osam nagrada Susreta. Dečji žiri odlučivaće o tri nagrade: Predstava nad predstavama, nagrada za najglasniji aplauz i nagrada za lutkarske čarolije.

ŽeljkoAnđelković


Објављено

у

од

Ознаке: