„Ludus“ u Sankt Peterburgu na dodeli Evropske pozorišne nagrade


Laureat Valerij Fokin i evropsko pozorišno saglasje


  Olivera Milošević
 


Sankt Peterburg je 2018. godine bio domaćin Evropske pozorišne nagrade, najznačajnijeg priznanja u svetu ove umetnosti. To je manifestacije na kojoj se osim svečane ceremonije dodele nagrada predstavljaju nagrađeni umetnici i njihova dela. Tokom pet dana u peterburškim pozorištima izvedeno je 15 predstava, organizovani su brojni razgovori i prezentacije.
Sedamnaesti dobitnik Evropske pozorišne nagrade je ruski reditelj Valerij Fokin.
Specijalnu nagradu, koja osim umetničkog podrazumeva i društveni angažman, dobila je španska glumica i rediteljka Nurija Espert. Nagradu „Pozorišna realnost“, koja se dodeljuje umetnicima i/ili trupama koji danas stvaraju najznačajniji evropski teatar, dobili su Milo Rau, reditelj iz Švajcarske, belgijski koreograf Sidi Larbi Šerkaui, švedska trupa savremenog cirkusa „Cirk Cirkor“, poljski reditelj Jan Klata i glumac i reditelj iz Portugalije Tijago Rodriges.
Svečano uručenje nagrada odigravalo se u teatru Aleksandrinski, a prisustvovali su mu i neki od najznačajnijih umetnika evropskog i svetskog pozorišta: ruski reditelji Lav Dodin i Andrej Moguči, nemački reditelj i kompozitor Hajner Gebels, reditelj iz Italije Pipo Delbono, litvanski reditelj Oskaras Koršunovas, reditelj iz Slovenije Jernej Lorenci, bivši direktor Avinjonskog festivala Bernar Fevr d’Arsije, francuski kritičar, teatrolog i predsednik žirija Premio Evrope Žorž Bani.
Tokom trajanja manifestacije predstave su, pomenusmo, igrane na nekoliko petrogradskih scena, ali je posebno zanimljiv teatar Aleksandrinski – najstarija pozorišna institucija u Rusiji. Tu je 1896. godine neuspešno praizveden Čehovljev „Galeb“, zbog čega je pisac otišao u Moskvu, gde je sreo Stanislavskog, s kojim je potom pokrenuo Moskovski hudožestveni teatar, u kom je izvedena trijumfalna postavka pomenutog komada. Drugi istorijski događaj u Aleksandrinskom pozorištu bila je slavna predstava „Maskarada“ Ljermontova u režiji Mejerholjda, premijerno izvedena 1917. godine.
Evropsku pozorišnu nagradu Valeriju Fokinu uručio je takođe dobitnik ovog značajnog priznanja, slavni reditelj Lav Dodin, koji je tom prilikom rekao: „Ponosan sam i srećan što je Evropska pozorišna nagrada ove godine dodeljena ruskom reditelju. Ne zato što sam patriota već zato što je nagrada pripala onom što zovemo rusko pozorište. Tom pozorištu pripadaju Stanislavski, Mejerholjd i Vahtangov koji bi sigurno, da su naši savremenici, dobili ovu nagradu. Srećan sam i zbog toga što je ruski teatar neodvojiv deo evropskog teatra kao što je Rusija neodvojiv deo Evrope.“
Valerij Fokin na to odgovara: „Ovu nagradu doživljavam kao nagradu ruskoj rediteljskoj školi.“
U podsećanju na dosadašnje dobitnike najznačajnijih priznanja u svetu pozorišne umetnosti pomenuti su, uz fotografije na velikom platnu, Biljana Srbljanović, Jožef Nađ, Bitef i Jovan Ćirilov. Tokom čitave manifestacije bilo je reči o toleranciji, razumevanju i dijalogu, kao osnovi evropske kulture i umetnosti. Sa scene Aleksandrinskog teatra poslato je i nekoliko bitnih političkih gestova, koji su se svodili na oštru osudu i zahtev za puštanjem na slobodu ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, jednog od prošlogodišnjih laureata nagrade „Pozorišna stvarnost“, poznatog i kao glasnog kritičara Putinovog režima. I u decembru prošle godine, kad je dodela bila u Rimu, i u novembru ove godine u Peterburgu, on je bio i još uvek je u kućnom pritvoru zbog, kako se tvrdi, isfabrikovane optužnice za proneveru novca. U odbranu Serebrenikova, sa scene čuvenog peterburškog teatra, glas su podigla, bilo uživo bilo putem pisma, tri ovogodišnja laureata: Milo Rau, Jan Klata i Tijago Rodriges. Ali i Lav Dodin.
Svečanost je završena svojevrsnom rekonstrukcijom već pomenute Mejerholjdove predstave iz 1917. „Maskarada“, sada u režiji Valerija Fokina.
 
Volari Fokin i Nuria Espert

Објављено

у

од

Ознаке: