»LJUBINKA BOBIĆ« OLGI ODANOVIĆ

Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada „Ljubinka Bobić“ pripala istaknutoj dramskoj umetnici Olgi Odanović za ulogu Majka-Janje  u predstavi »Bela kafa« Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jednoglasnu odluku Žiri je doneo 16. maja 2016. godine, a radio je u sastavu: prethodni laureati Jelisaveta Seka Sablić i Goran Jevtić (predsednik Žirija), glumac Bojan Krivokapić i reditelj Slavenko Saletović. Nagrada » Ljubinka Bobić« biće uručena Olgi Odanović na sceni Narodnog pozorišta prilikom prvog narednog izvođenju predstave »Bela kafa«.

Olga Odanović je peti laureat ovog našeg priznanja, nakon Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić, Daniela Siča i Gorana Jevtića. U konkurenciji za nagradu bila su sva glumačka ostvarenja na polju komedije premijerno izvedena u profesionalnim pozorištima Srbije u periodu od 1. septembra 2013. do 31. avgusta 2015. godine, a ovoga puta nominovano je čak 27 glumačkih ostvarenja.

Nagrada je ustanovljena 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu Ljubinku Bobić, a osnovna merila su da ostvarena uloga mora biti tragalačka, inovativna i može se oceniti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije. Priznanje sastoji se od bronzane plakete sa likom Ljubinke Bobić, rad akademskog vajara Marine Nićiforović, origanalne oslikane diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa.


Објављено

у

од

Ознаке: